Ga naar de inhoud
  • Dance
  • NL premiere

Unbearable Darkness

Datum / Data
za 1 juni 2024 20:00
Locatie
Stadsschouwburg Grote Zaal
Duur
60 min
Taal
Japans (Engels & Nederlands ondertiteld)
Land
Singapore/Duitsland
Prijs
€25,50 / €18,-
Thema's
Performing speculations, Non-western, New technologies
Editie
SPRING 2024
Toegankelijkheid arrow

Disclaimer arrow

Deze voorstelling maakt gebruik van flikkerende lichten, luide en hoge muziek, rookeffecten, en geanimeerde expliciete naaktheid.

Choy Ka Fai keert terug bij SPRING met een choreografische belevenis. Hij combineert het paranormale met het digitale en kunstmatige met het spirituele. Het levende danserslichaam, digitale extended reality en sjamanistische handelingen roepen de geestverschijning op van een van de grootste namen uit de Butoh dans, gewoon hier in Utrecht!

Video

Sinds de Japanse Butoh-dans in de jaren zeventig de wereld veroverde heeft de vorm zich op verschillende manieren doorontwikkeld, van aangepast aan andere culturen tot spiritueel ritueel of afrekening. Voor Choy Ka Fai staat Butoh voor “een opstand tegen de westerse danscultuur en de zoektocht naar een nieuwe vorm van choreografische expressie, toegespitst op het Aziatische lichaam.” De maker omschrijft Butoh as “in wezen een houding”. Hij is dan ook in Butoh geïnteresseerd als opstand en als middel om het waarom van onze huidige werkelijkheid te bevragen.

Unbearable Darkness onderzoekt het erfgoed van de Japanse Butoh, de relevantie en de mogelijkheden ervan. Dat gebeurt via het levensverhaal van een van de oprichters: Tatsumi Hijikata, en zijn leven in het hiernamaals – als dat bestaat. Choy bespaarde zich geen enkele moeite; hij interviewde zelfs de geest van Hijikata via een itako (een Japanse sjamaan) en vroeg hem om mee te werken aan het stuk. 

Unbearable Darkness nodigt ons uit bij een filmische, paranormale danservaring. Wat is onmogelijk voor een mens, maar voor een geest juist makkelijk? Kunnen we speculeren over een toekomst van de choreografie waarin de mens geen rol speelt, en die uitstijgt boven de spirituele, paranormale en virtuele wereld?

https://www.ka5.digital/

Topic Talk

Choy Ka Fai neemt deel aan de Topic Talk Ownership & (De)colonial Practices, 31 mei van 15:30 tot 16:30 in Theater Kikker.

"In Unbearable Darkness komen het spirituele, culturele en technologische samen om een unieke, multimodale ervaring te creëren die deels performance, deels film en deels paranormale dans is. (...) Zwevend van leven naar dood en weer terug, doorkruist Unbearable Darkness de humor, kwelling en extase van de menselijke ervaring"

Johanna Bear, Runway Journal

Delen

Maker

Choy Ka Fai

Credits

Concept, documentaire en regie – Choy Ka Fai

Choreografische aanwezigheid en paranormale performance – Tatsumi Hijikata

Dramaturgie – Tang Fu Kuen

Onderzoek, zang en uitvoering – Tomoko Inoue

Motion Capture en Uitvoering – Yurika S. Yamamoto

Danstechniek – Neji Pijin

Visueel ontwerp en technologie – Brandon Tay

Muziek – Raffael Seyfried

Kostuumontwerp – Rie Usui

Lichtontwerp en technische leiding – Ray Tseng

Tourmanager – Tammo Walter

Company Manager – Mara Nedelcu

 

Coproductie door tanzhaus nrw en Kyoto Experiment. Met steun van Kunststiftung NRW Duitsland, het NATIONALES PERFORMANCE NETZ Coproductiefonds voor Dans, dat wordt gefinancierd door de Duitse regeringscommissaris voor Cultuur en Media.

Voor tanzhaus nrw maakt deze opdracht deel uit van MOCCA – Motion Capturing Creative Area, een project van Hochschule Düsseldorf, Fachbereich Medien, LAVAlabs, Velamed GmbH en tanzhaus nrw, ondersteund door EFRE.

Het onderzoeksproces wordt ondersteund door TPAM – Performing Arts Meeting in Yokohama, The Saison Foundation, The Japan Foundation Asia Center en Hijikata Tatsumi Archive at Keio University Art Center.

 

Fotocredits – Katja Illner

Ook interessant

Beweging aan Beweging uit