Ga naar de inhoud

Toegankelijkheid

SPRING wil toegankelijk zijn, voor iedereen. Daarom richt SPRING ook de aandacht op de toegankelijkheid van het festival.

Een deel van het programma van SPRING is geschikt voor mensen met een fysieke, auditieve, visuele en cognitieve beperking. Op de voorstellingspagina staat onderaan de pagina onder het kopje ’toegankelijkheid’ met icoontjes aangegeven of de voorstelling toegankelijk is voor publiek met een fysieke beperking, auditieve beperking en/of een visuele beperking. Heb je een cognitieve beperking? Dan adviseren we je graag op maat. Stuur je vraag/wens naar toegankelijkheid@springutrecht.nl.

Wat bedoelen we eigenlijk?

Om onze voorstellingen in te delen in categorieën maken wij gebruik van een aantal iconen We bedoelen daar het volgende mee.

Auditieve beperking. Deze voorstelling is geschikt voor mensen die doof of slechthorend zijn. In de voorstelling wordt weinig of geen gesproken taal gebruikt, er is ringleiding/infraroodsysteem aanwezig of er is boventiteling. In veel gevallen speelt beweging een belangrijke rol. Vaak zijn voorstellingen waarbij muziek een belangrijke rol speelt niet geschikt voor mensen met een auditieve beperking, bij die voorstellingen vermelden we wel ‘language no problem’.

Visuele beperking. Deze voorstelling is geschikt voor mensen die blind of slechtziend zijn. Taal en/of muziek voeren hier de boventoon.

Fysieke beperking. Deze voorstelling is rolstoeltoegankelijk. Rolstoelplaatsen in de zaal kun je reserveren door een mail te sturen naar kassa@springutrecht.nl

Daarnaast vermelden we apart bij de voorstellingen de gesproken taal, of er gebruik wordt gemaakt van boventiteling en of er verdere bijzonderheden zijn zoals gebruik van stroboscoop of hard geluid.

Live audiodescriptie bij voorstelling MOTHERS

Bij de voorstelling MOTHERS van de Poolse maker Marta Gornicka op donderdag 23 mei in de Stadsschouwburg Utrecht vindt live audiodescriptie plaats voor blinde en slechtziende bezoekers. SPRING werkt hierin samen met Stichting Komt het Zien!

Dit is mede mogelijk gemaakt door een subsidie toegankelijkheid van de Gemeente Utrecht.

Financiële toegankelijkheid

SPRING vindt het belangrijk dat iedereen in principe een voorstelling op ons festival kan bijwonen. Daarom zijn een aantal van onze projecten in de openbare ruimte gratis toegankelijk. In 2024 doen we daarnaast een pilot met een pay-what-you want systeem bij de lichtinstallatie Lichtgang in de pop up store op Utrecht Centraal Station. We bieden de bezoekers al jaren de mogelijkheid om een Geef een Toegift kaartje te kopen voor iemand die het festival wil bezoeken en daar de financiële armslag niet voor heeft. Deze distribueren wij elk festival actief via organisaties als De Voedselbank, de Voorkamer, Welkom in Utrecht en de Armoedecoalitie Utrecht en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Locaties SPRING

Hieronder volgt de informatie per locatie voor SPRING in mei (de locaties variëren per editie). Rolstoelplaatsen kun je reserveren door een e-mail te sturen aan kassa@springutrecht.nl.

Stadsschouwburg Utrecht

Lucasbolwerk 24
3 parkeerplaatsen
Adres parkeerplaatsen: Lucasbolwerk 9 en 10
Route: 120 meter van Stadsschouwburg Utrecht
Bushalte: Stadsschouwburg
Lijn: 4, 8, 18, 27, 28, 50, 55, 73, 74, 77
Route: < 100 meter van bushalte naar Stadschouwburg
In de Douwe Egbertszaal is ruimte voor een aantal rolstoelen.
In de Blauwe Zaal is plaats voor vier rolstoelen.
Lees hier meer.

Het Huis Utrecht

Boorstraat 107
Parkeren kan voor de deur maar dit is regulier parkeren en betaald (Spijkerstraat). Wij beschikken over 3 parkeerkaarten (mits beschikbaar) waarmee we korting kunnen aanbieden over deze parkeerplekken.
Vanaf Utrecht Centraal neem je buslijn 3 richting Zuilen. Stap uit bij de halte Herenweg (4 min lopen) of bij de halte Viaduct (2 min lopen).
De Theaterzaal, Koepelzaal en studio’s zijn rolstoelvriendelijk.
Lees hier meer.

Theater Kikker

Ganzenmarkt 14
Vlakbij Theater Kikker zijn drie toegankelijke parkeerplaatsen waar je gebruik van mag maken als je een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebt: twee parkeerplaatsen voor de ingang van het Stadhuis (hoek Korte Minrebroederstraat – Oudkerkhof) en één op het Oudkerkhof, tegenover nummer 11.Fiets: Schuin tegenover Theater Kikker, onder het Stadhuis, is een fietsenstalling van U-Stal. Neem contact op met SPRING als je er gebruik van wilt maken.
Bus: 3 minuten lopen van bushalte Neude
Trein: 10 minuten lopen van Utrecht CS
Auto: (betaald) parkeren centrum Utrecht
Theater Kikker is rolstoelvriendelijk
Auditieve beperking: De grote zaal van Theater Kikker beschikt over een ringleiding.
Wat kan je verwachten van een bezoek? Bekijk de rondleiding door het gebouw (de video is prikkelarm): https://www.youtube.com/watch?v=zocWo6enmyE
Lees hier meer.

Utrecht Centraal Station

Stationshal 305
Utrcht Centraal station biedt mogelijkheden voor reizen met een beperking.
Lees hier meer.

De Paardenkathedraal

Veeartsenijstraat 155
Er zijn rondom De Paardenkathedraal verschillende parkeerplaatsen, omdat het in een woonwijk ligt. Hier moet wel parkeergeld betaald worden. Ook zijn er geen specifieke invalide parkeerplekken.
Bushalte: Oorsprongpark
Lijn: 8, 27, 28, 50, 73, 74, 77, 412, 428, 441, 447, 452, 474, 495, 922.
Route: <10 meter van de bushalte kan men de Veeartsenijstraat inslaan. De Paardenkathedraal bevindt zich op 230 meter van de bushalte.
De Paardenkathedraal is rolstoelvriendelijk voor bezoekers.
Lees hier meer.

BAK basis voor actuele kunst

Pauwstraat 13 A
3512 TG Utrecht
Geen eigen parkeerplaatsen.
Bushalte: Neude
Lijn: 4,2, 8, 28, 50, 73, 74, 77
Route: 300 meter van bushalte naar BAK.
Het Auditorium en de Studio zijn rolstoelvriendelijk.
Lees hier meer.

Beweging aan Beweging uit