Ga naar de inhoud
  • Dance
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

Una Isla

Agrupación Señor Serrano
Datum / Data
vr 31 mei 2024 19:00
Locatie
Stadsschouwburg Grote Zaal
Duur
70 min
Taal
Engels
Land
Spanje
Prijs
€25,50 / €18,-
Thema's
Performing speculations, New technologies, Staging climate
Editie
SPRING 2024
Toegankelijkheid arrow

Disclaimer arrow

Deze voorstelling maakt gebruik van lichtflitsen.

Nieuwe creatie van dit Catalaanse collectief dat de Zilveren Leeuw voor innovatie in de podiumkunsten van de Biënnale van Venetië heeft ontvangen. Het is ons al zo vaak niet gelukt om een “betere wereld” te creëren, dat we nu maar eens AI om hulp moeten vragen. Wat denk je dat de levensverbeterende technologie zal doen? Ons helpen om eindelijk een “utopisch paradijs” te verwezenlijken? Of besluit AI dat wijzelf het grootste obstakel zijn?

Video

We moeten een nieuwe manier vinden om met elkaar samen te leven – een stelling waarmee je het haast niet oneens kunt zijn. We moeten ons uit deze fase vol conflicten zien te redden en een nieuwe vorm van samenleven vinden waarin het “ik” plaatsmaakt voor het “wij”. Waar individueel welzijn ondenkbaar is zonder gezamenlijk welzijn. 

Het zijn onweerstaanbare statements. Maar toch zitten ze, net als alles wat onbetwistbaar lijkt, vol problematische gedachten. Wie past er binnen dat aantrekkelijke “wij”? Hoe komen we van het “ik” naar het “wij”, van het individu naar de gemeenschap? Vallen ook de mensen waar we een hekel aan hebben onder dat “wij”? Welk percentage van de bevolking valt onder dat gedroomde “wij”? Bestaat er een “wij” zonder “de anderen”? Wat doen we met de dingen die ons dwarszitten? Vallen muggen onder ons “wij”? En virussen? Plankton? En giftige planten? En hoe zit dat met kunstmatige dingen zoals nepplanten? Hoe zit dat met kunstmatige intelligentie? Sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw, toen men begon met studies naar AI zoals we die vandaag de dag herkennen, zijn kunstmatige vormen van intelligentie in fictie als bedreiging neergezet. Net als met elke mythologie werd de angst van de maker om door zijn creatie te worden ingehaald en vernietigd een voedingsbodem voor de dilemma’s rond de relatie mens-AI. Is dat nou echt nodig? Wie mag de nieuwe mythen vormgeven? En onze toekomst? Als we AI nu eens uitnodigen om het “wij” te verbeelden? Als we AI nu eens vragen om een plek te verzinnen waar dit “wij” thuis is?  Als we AI nu eens vragen om ons te helpen om Una isla te verzinnen?

https://www.srserrano.com/una-isla/

Awards

  • 2023: Digital Tools Award from Premis de la Crítica 2023
  • 2015: Silver Lion from the Venice Biennale (Italy)

Agrupación Señor Serrano gaat waar andere theatermakers bang zijn om te gaan. Ze zijn altijd een stap voor in het erkennen dat vorm inhoud is en dat het niet gaat om wat je doet, maar om hoe je het doet. Una isla / Een Eiland, het meest recente werk van het gezelschap, is daarop geen uitzondering.

Maria Delgado, The Theatre Times, 27 oktober 2023

Delen

Maker

Agrupación Señor Serrano

Credits

Team

Regie en dramaturgie: Àlex Serrano en Pau Palacios / Assistent regie en dramaturgie: Carlota Grau / Performers: Carlota Grau, Lia Vohlgemuth, Sara Montalvão, Bartosz Ostrowski en negen lokale performers / Holografische performer: Eva Torróntegui / Choreografie: Núria Guiu (in samenwerking met de performers) / Decorontwerp en kostuums: Xesca Salvà / Lichtontwerp: Cube.bz / Muziek: Nico Roig / Holografische video’s: David Negrão / Video morphing: Boris Ramírez / Videoprogrammering: David Muñiz / Podiummanager en performer: Camille Latron / Kunstmatige intelligenties gebruikt tijdens de creatie van het stuk: GPT-3, Bloom, DALL-E, Stable Diffusion, Midjourney en FILM / Productiecoördinator: Barbara Bloin / Uitvoerend producent: Paula S. Viteri / Management: Art Republic

 

Een productie door

GREC Festival de Barcelona / Câmara Municipal de Setúbal / Rota Clandestina / Festival Internacional de Teatro de Expressão Iberica (FITEI) / Centro Cultural CondeDuque / Laboratorio de las Artes de Valladolid (LAVA) / CSS Teatro Stabile di Innovazione del Friuli-Venezia Giulia / TPE – Festival delle Colline Torinesi / SPRING Performing Arts Festival / Feikes Huis / Departament de Cultura de la Generalitat.

 

Met de steun van

Gemeente Terrassa / Fabra i Coats Fàbrica de creació de Barcelona

Ook interessant

Beweging aan Beweging uit