Ga naar de inhoud
  • Dance
  • NL premiere

Breathe

Datum / Data
za 25 mei 2024 18:30
zo 26 mei 2024 15:00
Locatie
Stadsschouwburg Zocherpark (25 mei), Voetbalclub SC Faja Lobi KDS (op het dak van de IKEA Utrecht) (26 mei)
Duur
60 min
Taal
Language no problem
Land
Finland/Duitsland
Prijs
€5 voor geluidstoegang
Thema's
Crossing the 4th wall, City project
Editie
SPRING 2024
Disclaimer arrow

Om de voorstelling te kunnen ervaren heeft u een opgeladen smartphone, data en oortjes nodig.

Er zijn geen zitplaatsen bij deze voorstelling.

Deze voorstelling maakt gebruikt van twee grote opblaasbare objecten die buiten bewegen. De beweging en snelheid van deze objecten kan toenemen door de wind, wat tot onvoorspelbare bewegingen kan leiden. Toeschouwers, vooral rolstoelgebruikers, moeten er rekening mee houden dat ze mogelijk moeten bewegen om een veilige afstand tot de bewegende objecten te houden. Daarnaast maakt de voorstelling gebruik van een gekleurde rookbom.

Een poëtische choreografie in de buitenlucht voor één mensenlichaam en een paar supergrote opblaasobjecten. De Finse choreograaf en performer Milla Koistinen vraagt ons stil te staan bij onze relatie met de natuur, de ruimte, de menselijke maat en de maat van de stad. Over onze eigen emoties en emoties die ons worden opgedrongen.

Video

Breathe roept associaties op met collectieve gebeurtenissen, blijdschap en feest, extase en het opgaan in een menigte. Een soloperformer op een voetbalveld tovert beelden tevoorschijn van massa-evenementen en speelt met de afstand en de afwezigheid van andere lichamen. Grote buitenruimtes met sterke, geometrische vormen zijn steeds de inspiratiebron voor Milla Koistinens samenwerking met beeldend kunstenaar Sandra E. Blatterer en componisten Paul Valikoski en Grégoire Simon. Terwijl het publiek wordt uitgenodigd om van plaats te wisselen in het lege stadion, speelt de performer met het omslagpunt tussen stemmingen en de breekbare relatie tussen afstand en nabijheid, controle en chaos, samenzijn en vervreemding. Breathe nodigt het publiek uit om terug te denken aan hun momenten van gedeelde euforie en plezier. 

Deze solo ging in 2021 in première in het Berlijnse Lilli-Henoch-Sportplatz tijdens het Tanz im August Festival. Hij is op verschillende locaties in Berlijn gespeeld en in verschillende publieke ruimtes in Finland. Delen van de solo zijn gefilmd voor een documentaire op ARTE TV, een productie van Accentus Music waarin ook werk van Jefta Van Dinther en Arno Schuitemaker te zien is.

http://millakoistinen.net/

Om de voorstelling volledig te kunnen ervaren heb je een smartphone, data en oortjes nodig. 

"Ik zie mijn lichaam als een reflectievlak voor het publiek waarop ze hun eigen beelden kunnen projecteren. Ik probeer een gevoel van vreugde en extase op te roepen, zonder mensen fysiek in deze toestand te trekken. Met het werk stel ik een andere manier voor om deze emoties te ervaren. Ik vraag me af: hoe kunnen we samenkomen om iets intiems te delen, zelfs over afstand? Hoe kunnen we samen die dingen voelen die afwezig zijn?"

Milla Koistinen in interview met Beatrix Joyce, tijdschrift Tanz im August

Delen

Maker

Milla Koistinen

Credits

Concept, choreografie en uitvoering: Milla Koistinen

Muziek: Paul Valikoski en Grégoire Simon

Ruimte, objecten en licht: Sandra E. Blatterer

Dramaturgie: Synne Behrndt

Artistieke samenwerking: Fanny Didelot

Artistiek adviseur: Sergiu Matis

Kostuum: Lee Méir

Productiemanager: Jana Lüthje

Coproductie: Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer

Ondersteund door: Fonds Darstellende Künste

Fotocredits (c) Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer, Berlin, photo: Dajana Lothert, 2021

 

Met ondersteuning van de Federale Regeringscommissaris voor Cultuur en Media in het kader van NEUSTART KULTUR

 

Mogelijk gemaakt door een bijdrage van de TelepART mobiliteitssteun van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Beweging aan Beweging uit