Ga naar de inhoud
  • Dance
  • NL premiere

tReta, a performative invasion

Datum / Data
za 25 mei 2024 17:00
zo 26 mei 2024 20:00
Locatie
Karma Kebab
Duur
50 min
Taal
Language no problem
Land
Brazilië
Prijs
€18,- / €15,-
Thema's
Non-western, Crossing the 4th wall, War on stage, City project
Editie
SPRING 2024
Toegankelijkheid arrow

De voorstellingsruimte is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar let op: het gebouw heeft geen rolstoeltoegankelijk toilet.

Disclaimer arrow

Deze voorstelling maakt gebruik van echt vuur en luid geluid.

Een jong danscollectief nodigt ons uit ons onder te dompelen in het dagelijks leven in Braziliaanse steden. tReta is geworteld in de sound en bewegingstaal van de hiphopcultuur en biedt een artistieke vorm van weerstand tegen onderdrukking en de strijd om het bestaan. In tReta koesteren de makers het moment van samenzijn

‘Treta’ is een Braziliaans slangwoord, straattaal voor ‘iets dat is misgelopen’, in de problemen komen, een plotseling conflict. tReta is een voorstelling van de Original Bomber Crew, uit de Braziliaanse stad Teresina. Via hip-hopvormen zoals de battle en breakdance herschrijft de crew de geschiedenis in een harde confrontatie met de koloniale macht.

Het is een conflict, een explosie, de ander wordt met voorbedachten rade uit de tent gelokt. Het publiek dat poseert voor de selfie van de dag neemt een risico. In tReta ben je getuige van het geweld tegen minderheden in Brazilië (alleen daar?). De bewegingen in deze dans zijn een manier om heel precies uitdrukking te geven aan wat er werkelijk dagelijks gebeurt. De fysieke realiteit. De ‘treta’ in de wereldpolitiek, in de wijk, in breaking battles. Het gevecht van de crew zelf, waarin dans een manier is om jezelf in de wereld te positioneren. 

In een voorstelling die even radicaal als bot is, maakt een groep dansers in het stikdonker contact met het publiek. Met hun hoofd verborgen in hun T-shirts of met ontbloot bovenlichaam schieten ze heen en weer op hun skateboards. De sfeer die ze scheppen roept associaties op met het harde, vijandige bestaan in de grote stad in Brazilië. Hun lichaamstaal, van botsingen en wedstrijdjes tot heel precieze bewegingen, weerspiegelt de complexiteit van een metropool en de chaos aan menselijke relaties die daarbinnen worden aangegaan. Hun lichamen worden vaak behandeld alsof ze niets waard zijn. Maar in deze voorstelling dansen ze een kritiek op disfunctionele samenlevingen en verbeelden ze nieuwe samenlevingsvormen waarin ook plaats is voor oorspronkelijke gemeenschappen.

Combideal: Karma Kebab maaltijd voor €16,50!

Combineer je bezoek aan tReta met een maaltijd van Karma Kebab! De maaltijd kost slechts €16,50, en bestaat uit een keuze tussen een pita of loaded fries, plus een bijgerecht. Je kunt gebruikmaken van deze aanbieding door je voorstellingsticket te tonen.

Interview

Mariana Duarte van Publico Portugal interviewde The Original Bomber Crew over tReta. Lees het interview hier.

Recensie

“Er zijn voorstellingen die filosofische reflectie, of misschien zelfs wel een stevige positionering afdwingen in deze onrustbarende tijden. Het is een trieste, maar keiharde constatering dat de ongelijkheid wereldwijd alleen maar stelselmatig toeneemt en tReta is een wake-up call om daar geen genoegen mee te nemen.”

tReta, a performative invasion is keuze van de criticus in Theaterkrant. Lees de hele recensie van Javier López Piñón hier.

"Het vuur. Woede. De nacht. Skate schraapt over beton. Graffiti bommen staan in brand. De honden baren. Wezens met capuchons komen eraan. De lichamen kletteren op de grond, voegen zich samen in clusters van vlees. Op een brutaal geraffineerde soundtrack, in de duisternis van een parkeerplaats, ontladen de hiphoppers van Original Bomber Crew hun woede met deze hardheid van overleven en de harde huid die daarbij hoort"

Rosita Boisseau, Le Monde, 13 maart 2020

"In een tijd waarin herstelbetalingen aan de voormalige koloniën het hete hangijzer zijn in Portugal, komt tReta precies op het juiste moment."

Mariana Duarte, ÍPSILON

"De show brengt de duisternis van de straat, die onverlicht en hobbelig is. Het brengt dat gevaar, maar dat gevaar is waar we leven. Het is een deel van ons leven."

Alexandre Santos in gesprek met Mariana Duarte, ÍPSILON

Delen

Original Bomber Crew

Credits

tReta, een performatieve invasie

door Original Bomber Crew (PI)

 

Conceptie Allexandre Bomber en Cesar Costa

Regie Allexandre Bomber

Creatie en uitvoering Allexandre Bomber, César Costa, Javé Montuchô, Malcom Jefferson, Maurício Pokemon, Phillip Marinho, Vini Nex

Geluidsontwerp César Costa en Javé Montuchô

Technische coördinatie en lichtontwerp Javé Montuchô

Fotografie Maurício Pokemon

Managementassistentie Humilde Alves

Productie Regina Veloso/Casa de Produção-CAMPO Arte

Met dank aan Cleydinha, Neném, Fedó, Jell, Pangu, Pangulim, WG, Gui Fontineles, João Marcos en Marcelo Evelin.

 

Stuk gemaakt in onderzoeks- en creatieresidentie tussen 2017 en 2018 in Teresina/Piauí, bij Casa de Hip Hop, Espaço Balde en CAMPO Arte/Casa de Produção.

Beweging aan Beweging uit