SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP

Lucy Wilke, Paweł Duduś & Kim_Twiddle
 

SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP gaat over samen zijn. Performer Lucy Wilke, geboren met een erfelijke spierziekte, danser Paweł Duduś en e-componist Kim_Twiddle verkennen op een tedere, speelse en uiterst sensuele manier de bevrijdende kracht van hun bijzondere vriendschap. De performers schetsen in zeven hoofdstukken een intiem portret dat inzicht biedt in een alternatieve manier van leven en zijn. Het publiek aanschouwt een tedere pas de deux van aanraking. In een zacht landschap ontmoeten Wilke en Duduś elkaar met onderzoekende gebaren en beschrijvingen, en doorgronden een veld van tegenstellingen. Ze ontmaskeren de normen van de samenleving en werken aan de opheffing van hun fysieke grenzen.

Wilke’s lichaam wordt vaak gezien als een handicap. Duduś identificeert zich als queer, non-binair, migrant, feminist en ally. Samen stellen ze zich bloot aan de blik van het publiek en beantwoorden ze het voyeurisme met een radicale intimiteit. Man/vrouw, slachtoffer/dader, actief/passief: in de verbeelding van deze performers zijn dergelijke tegenstellingen niet langer relevant. Met deze performance maken Wilke en Duduś een harde vuist tegen de maatschappelijke exclusie van minderheden. Het stuk tart stereotypen en gangbare overtuigingen en biedt het publiek een glimp van een utopie waarin menselijke interacties gevuld zijn met tederheid en eerlijkheid.

Het is een verhaal over zorgen en verzorgen; een verhaal over constante botsingen met de maatschappij en de kracht die wordt opgebouwd om die te weerstaan. Het is een voorstelling over sensualiteit en intimiteit en tenslotte een viering van vriendschap.

SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP werd geselecteerd voor de Theatertreffen Berlin 2021, en is bekroond met de Duitse Theaterprijs DER FAUST in de categorie Performer / Actress Dance.  

Paweł Duduś en Kim_Twiddle zullen in de Topic Talk performing care verder ingaan op het concept van zorgverlening en hoe zij dit gebruiken in hun werk. Lucy Wilke is deel van blind & lamedie tijdens SPRING een concert zullen geven. 

Deze tour wordt ondersteund door Kulturreferat München

 

Lucy Wilke is een multi-getalenteerde kunstenaar die bekend staat om haar werk als zangeres, actrice, danseres, auteur en regisseur. Ze is de zangeres van de band blind & lame en toert uitgebreid door Duitsland. Ondanks haar spierziekte blijft ze haar passie voor kunst en donkere humor nastreven, wat duidelijk te zien is in haar scenario's, korte films en toneelstukken.Wilke kreeg haar opleiding aan het International Munich Art Lab, waar ze haar zang- en stem acteervaardigheden ontwikkelde. Ze speelde verschillende hoofdrollen in producties als Extaze en Het Zwanenmeer met het dansensemble Abart. In 2017 trad ze op in Fucking Disabled van David von Westphalen, gevolgd door Anthropomorphia en Sein - Show der Begegnung. In 2020 creëerde Wilke haar eigen productie, SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, in samenwerking met Paweł Duduś bij Schwere Reiter in München en de Münchner Kammerspiele. Deze productie won de prestigieuze prijs Der Faust voor de beste dansvoorstelling in 2020 en werd in 2021 geselecteerd voor de Theatertreffen in Berlijn, het prestigieuze festival dat elk jaar de 10 meest opmerkelijke voorstellingen van Duitsland presenteert.

Paweł Duduś is een queer-non binaire-migrant-feminist, geboren in Polen in augustus 1989. Diens artistieke expressie wordt beïnvloed door diens ervaringen in dans, theater en performance kunst. Die heeft samengewerkt met kunstenaars als David Bloom, David von Westphalen, Mor Shani, Martina Rösler, Alessandro Sciarroni en Alexander Gottfarb. Diens artistieke expressie is gevormd door diens sociaal-politieke gevoeligheid, die wordt beïnvloed door het leven en werken op veel verschillende plaatsen. Een van diens belangrijke ervaringen was onlyloveisreal, een onderzoeksproject over intimiteit, liefde en zelfzorg met Laura Eva Meuris. In 2020 voltooide Paweł een graad in Sexological Bodywork en Somatic Sexual Education en was medeoprichter van SKINSHIP, dat onder andere workshops aanbiedt over intimiteit, aanraking, toestemming en in ‘erotic embodiment’ voor queer, trans, nonbinaire, intersex, agender, genderfluide en femme lichamen.

Kim Ramona Ranalter, alias Kim_Twiddle, is een non-binaire kunstenaar die verschillende kunstvormen en technische ambachten mengt in zowel fysieke als virtuele ruimtes. Die is oprichter van het queer feministisch collectief WUT e.V. en heeft met verschillende ensembles en kunstenaars samengewerkt aan diverse projecten, waaronder SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, Amsterdam, en Alles Gold nichts Glänzt. Kim is gespecialiseerd in compositie en sound design in elektronische muziek, waarbij die put uit verschillende genres en gebruik maakt van analoge elektronische geluidsapparatuur uit de vroege jaren 2000. Die heeft ook soundscapes gecreëerd voor multimedia installaties, theaterstukken en audiovisuele tentoonstellingen in publieke-virtuele ruimtes, zoals het stereoscopische VR spel Parcour.

Idea & Concept: Lucy Wilke und Paweł Duduś

Performance: Lucy Wilke, Paweł Duduś und Kim Ramona Ranalter

E-Composition & Live-Music: Kim Ramona Ranalter

Stage Design: Theresa Scheitzenhammer, Alexander Wilke

Light Design: Barbara Westernach

Technical direction: Iris Rohr

Outside Eye: Tamara Pietsch, David Bloom

Artistic production management: Rat & Tat Kulturbüro

Tour-Management: Kira Koplin

 

Photos used: Jean-Marc Turmes en Martina Marini-Misterioso 

 

Data

24/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

25/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Paardenkathedraal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minutes

Taal: Engels en Duits met Engelse boventiteling

Toegankelijkheid: gelimiteerde rolstoelplekken. 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout