blind & lame

Lucy & Gika Wilke
 

Let op: Het concert van blind & lame is verplaatst naar het festivalhart in de Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer en daardoor gratis toegankelijk. Het kopen van een ticket is dus niet nodig!

"The Blind Man and the Lame" is een fabel die vertelt hoe twee personen samenwerken om hun handicaps te overwinnen. Verhalen als deze komen voor in Azië, Europa en Noord-Amerika en hebben velen geïnspireerd.

Gika en Lucy Wilke, moeder en dochter, zijn de musici in de band blind & lame. De naam is bedoeld om snel hun handicaps aan te stippen: Gika is al 15 jaar blind en Lucy zit door een spierziekte in een rolstoel. Maar dat heeft niets met hun kunst en muziek te maken. Sinds Gika Wilke zich kan herinneren is muziek een belangrijk onderdeel in haar leven. Als tiener ontdekte ze rockmuziek, maar al snel sloeg ze een andere weg in: in Zuid-Frankrijk leerde ze de rumba flamenco en "gipsy" muziek kennen. Ze speelde gitaar en danste. Lucy leerde zingen nog voor ze begon te praten. Moeder en dochter zongen samen, tweestemmig. De relatie tussen de twee is hecht en daarom besloten ze drie jaar geleden een band te vormen.

Lucy's idee om de band blind & lame te noemen was eigenlijk bedoeld als humoristische zelfspot. ”We are not disabled people making music, we are musicians who have a disability. We don't want to hide that, but that's not the focus for us. If our music sends a signal that you can do anything, that's a nice side effect, but not our goal.”

Kort gezegd gaat het bij blind & lame gewoon om het produceren van goede nummers. Gika en Lucy componeren samen, maken videoclips en bereiden hun volgende album voor. De muziek is divers, oprecht, ongecompliceerd, natuurlijk en gepassioneerd. Stijlen - swing, jazz, rumba, country - en talen - Duits, Engels, Frans, Spaans - worden gemengd. Hun muziek is bedoeld om het publiek in een goede stemming te brengen.

Biografie

Lucy Wilke is een multi-getalenteerde kunstenaar die bekend staat om haar werk als zangeres, actrice, danseres, auteur en regisseur. Ze is de zangeres van de band blind & lame en toert uitgebreid door Duitsland. Ondanks haar spinale musculaire atrofie blijft ze haar passie voor kunst en donkere humor nastreven, wat duidelijk te zien is in haar scenario's, korte films en toneelstukken.

Wilke kreeg haar opleiding aan het International Munich Art Lab, waar ze haar zang- en stemacteur vaardigheden ontwikkelde. Ze speelde verschillende hoofdrollen in producties als Extaze en Het Zwanenmeer met het dansensemble Abart. In 2017 trad ze op in Fucking Disabled van David von Westphalen, gevolgd door Anthropomorphia en Sein - Show der Begegnung. In 2020 crëeerde Wilke haar eigen productie, SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, in samenwerking met Paweł Duduś bij Schwere Reiter in München en de Münchner Kammerspiele. Deze productie won de prestigieuze Der Faust-prijs voor de beste dansvoorstelling in 2020, werd geselecteerd voor de Theatertreffen in 2021 en is te zien tijdens het SPRING Performing Arts Festival 2023.

Gika Wilke is Lucy's moeder, en is blind. Samen vormen ze blind & lame. 

http://blindandlame.de/

Bandleden: Gika Wilke & Lucy Wilke

 

Data

26/05/2023 20:15

Prijs

Gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Zocherfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout