Ga naar de inhoud
  • Nieuws

SPRING reporter: tReta, a performative invasion

26.05.2024

SPRING reporter Leonie de Groot over de voorstelling tReta, a performative invasion van Original Bomber Crew.

tReta

Middag, bijna etenstijd; het publiek staat te wachten bij Karma Kebab voor de voorstelling tReta, a performative invasion. Van het daglicht gaan we door de klapdeuren de duisternis in. Overal staan groepjes mensen. De jongste toeschouwer schat ik net 5 jaar oud. Het lijkt wel of hij bij de voorstelling hoort. Klein als hij is, loopt hij overal tussendoor. Als het te eng wordt, zoekt hij steun bij zijn moeder en zijn iets grotere broer die hem in de gaten houdt.

De dansers bewegen zich door het publiek en dagen de mensen soms uit door heel dicht naast hen te gaan staan of vlak voor hun neus een dansmove te doen. Ik stel me voor dat dit een avond of nacht is zoals in de favela’s van Brazilië. Elektrische gitaar, geblaf van een kwaadaardige hond, sidderende geluiden, het rollen van een skateboard. Streetlife!

De Original Bomber Crew dansers performen tussen het publiek en bewegen mee met wat ze horen, zien en voelen. Vechten, dansen, klimmen, vuur; bijna een uur spanning van de straat. Een bende dansers uit Brazilië geeft hun energie, gevoel en passie voor dans door. Waar woorden tekortschieten, neemt de lichaamstaal het over en laat het publiek het straatleven voelen. Na bijna een uur gaat de chaos over in een ritme; het geluid van rollende, schuddende spuitbussen vormt het ritme. Wat inventief om deze spuitbussen om te toveren tot muziekinstrumenten!

Een danser spuit de kleur paars op zijn blote bovenlijf; een sprankje hoop misschien? Een andere danser van de crew steekt een vlam aan bij een zijuitgang. De deur gaat open naar het daglicht, de zon…

De nachtmerrie is afgelopen. Applaus, eerst aarzelend binnen, daarna loopt het hele publiek naar buiten richting de danscrew die al in de volle zon staat. Ik begin nogmaals te klappen en de rest van het publiek doet mee. Viva Brasil!

Streetlife

Dancing to express yourself
Following the sound of the street
Painting to make clear what you want to say
On the wall in the street
Not in a museum or a fancy theater
Streetlife of Brazil
in an old bike depot
The energy of breaking collective Original Bomber Crew
Just for an afternoon in Utrecht.

Delen

Beweging aan Beweging uit