Ga naar de inhoud

SPRING in het Diepe

In de SPRING in het Diepe podcast wordt het programma van SPRING in meer detail uitgelegd. De podcast wordt gehost door kunstjournalist Luuk Heezen. In afleveringen van ongeveer 20 minuten gaat hij in gesprek met SPRING-makers over hun voorstelling, hun denkproces, en meer.

Van het 2023-seizoen zijn er vier afleveringen uitgekomen.

Aflevering 1: SPRING’s artistieke directeur Grzegorz Reske 

In deze aflevering loopt Grzegorz Reske, het artistieke brein achter SPRING, door het programma van 2023. Wil jij weten waarom juist deze producties te zien zijn? Ben je benieuwd naar de overkoepelende thema’s of wil je weten welke première je écht niet kunt overslaan? Dan zijn dit 22 minuten die je niet wilt missen.

Aflevering 2: Samara Hersch en Gosia Wdowik 

In aflevering 2 van het 2023-seizoen van SPRING in het Diepe gaat podcast-host Luuk Heezen het gesprek aan met makers Samara Hersch en Gosia Wdowik. Van de Australische maker Samara Hersch gaat haar nieuwe productie It’s Going to Get Dark in première tijdens het festival. Het werk She was a friend of someone else van de Poolse maker Gosia Wdowik beleeft haar Nederlandse première op SPRING. De makers vertellen over hun voorstellingen en bespreken hoe theater gebruikt kan worden om bepaalde groepen een stem te geven en gesprekken over urgente thema’s aan te gaan.

Aflevering 3Lucy Wilke, Paweł Duduś, en Kim_Twiddle

In deze podcast spreekt host Luuk Heezen met SPRING-makers over hun voorstellingen. Deze keer praat hij met Lucy Wilke, Paweł Duduś, en Kim_Twiddle van de productie SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP, die op SPRING in Nederlandse première gaat. SCORES THAT SHAPED OUR FRIENDSHIP is een prijswinnende voorstelling waarin thema’s centraal staan als vriendschap, zorgverlening en hoe de lichamen van de twee performers (Lucy, wiens lichaam vaak wordt gezien als gehandicapt, en Paweł, die zich identificeert als queer) in de samenleving worden gezien. Tijdens de korte podcast worden de thema’s van de voorstelling uitvoerig besproken. Lucy en Paweł vertellen hoe ze al langer bevriend zijn en samenwerken, en over het speciale proces van het ‘uitnodigen’ van Kim in hun vriendschap.

Aflevering 4: Ligia Lewis

We moeten onze geschiedenis met racisme en kolonialisme confronteren, niet negeren. Dit is waar de voorstellingen van choreograaf Ligia Lewis over gaan. Op SPRING 2023 presenteert ze twee van haar voorstellingen: Still Not Still, over de geschiedenis van niet-Westerse groepen, en A Plot / A Scandal, over historische en moderne (politieke) schandalen. In deze aflevering praat Ligia over deze producties, en thema’s die voor haar belangrijk zijn en in haar werk worden gebruikt.

De podcast-afleveringen staan los op de website, maar je kunt de podcast ook vinden op Spotify of op Apple Podcasts. Hier staan ook de afleveringen van voorgaande jaren.

Beweging aan Beweging uit