Een samenzwering die openbaar wordt gemaakt of iemand die een overtreding begaat - dit soort acties zorgen voor schandalen. Schandalen wekken net zo'n grote verbeelding als revoluties of romantiek. Utopisch of juist alledaags: hoe kunnen schandalen onthullen wat er onbewust zo diep in onze fantasie ligt? En hoe onthullen schandalen waar de samenleving een grens trekt? Als het leven een schandaal is wat wacht om uitgeschreven te worden, hoe kunnen we onszelf dan een plek hierin geven? Schandalen zijn plekken waarin fantasie en genot centraal staan; ze zijn immoreel en onfatsoenlijk. Ligia Lewis' nieuwe productie wordt geleid door vragen over voor wie dit genot is en aan wie dit ten koste gaat. Ze verkent deze vragen op een podium vol verschillende schandalen.
De choreograaf combineert historische, politieke, en mythische verhalen en anekdotes: variërend van de Verlichtingsdenker John Locke, Maria Olofa (Wolofa) in de slavenrevolutie van Santo Domingo in 1521, en de Cubaanse artiest en revolutionair Jose Aponte tot Lewis' eigen overgrootmoeder: een persoon die Ligia binnen haar verhaal gebruikt als een voorbeeld voor verzet. Door al deze verhalen te verbinden creëert de choreograaf een werk over weerstand aan de rand van representatie: een dans tussen emotie en uitdrukking, zien en gezien worden. A Plot / A Scandal biedt een plek voor opwinding die normaal niet goed past.
Het werk is opgedeeld in de volgende stukken:
- Prelude
- Plot 1 : John Locke
- Plot 2: Rebellion
- Intermezzo: John Locke cleans up his mess
- Plot 3: Story of Lolon / fuck up the plot
- Outro: Repair ?
"In drie delen etaleert Lewis met krachtige mime, motoriek en comedy hoe niet valt ‘op te plotten’ tegen schandalen uit de (neo)koloniale geschiedenis, die bovendien gelegitimeerd worden door liberale theorieën van grondleggers van het kapitalisme, zoals de Engelse filosoof John Locke." - ★★★★☆, De Volkskrant
Van Ligia Lewis is tijdens SPRING ook Still not Still te zien. A Plot / A Scandal is een natuurlijk vervolg op Still not Still en andere eerdere werken van Ligia. Ligia doet op SPRING ook mee aan de Topic Talk black body - white gaze.
Biografie
Ligia Lewis is choreograaf en danser. Haar werk, vaak gekenmerkt door fysieke intensiteit en humor, verbeeldt onderwerpen door fysieke uitingen die normatieve ideeën over het lichaam verstoren. Lewis behandelt de langdurige sporen van geschiedenis, herinnering, en het onbekende. Met choreografie ontwikkelt ze expressieve concepten die vorm geven aan bewegingen, spraak, gevoelens, gedachtes, relaties, en de lichamen die dit vasthouden.
Haar werk heeft getourd door Europa en de VS. Ze werd vertegenwoordigd en geproduceerd door HAU Hebbel am Ufer Theater van 2017 tot 2021 en was een tanzhaus nrw factory artist van 2017 tot 2019. Ze is onder andere onderscheiden met een Tabori Award, een Foundation for Contemporary Arts Grants Award en een Bessie Award for Outstanding Production. Ze verscheen op de German Dance Platform shortlist in 2018 en 2022.
Concept, choreography, artistic direction, text: Ligia Lewis
Performance: Ligia Lewis
Choreographic assistance, alternating performer: Corey Scott-Gilbert, Justin Kennedy
Research/Dramaturgy: Sarah Lewis-Cappellari
Research: Michael Tsouloukidse
Lighting design & technical direction: Joseph Wegmann
Music composition & Sound design: George Lewis Jr AKA Twin Shadow & Wynne Bennett
Voice over: George Lewis Jr AKA Twin Shadow
Sound technician: Manuel Pessoa de Lima
Set design: Ligia Lewis
Costume: SADAK
Stage technician: Şenol Şentürk, Jachya Freeth
Production & administration: Sina Kießling
Production & distribution: Nicole Schuchardt
Production assistance: Julia Leonhardt
Production: Ligia Lewis
Co-production: HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Ruhrtriennale, Arsenic - Centre d'art scénique
contemporain (Lausanne), Tanzquartier Wien, Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent),
Kaserne Basel, The Museum of Contemporary Art (Los Angeles), Walker Art Center
(Minneapolis MN).
With the residency support of: Callie’s, O Espaço do Tempo.
Supported by: the NATIONALES PERFORMANCE NETZ Coproduction Fund for Dance,
which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media.
Funded by: Berlin Senate Department for Culture and Europe.
Photos used: Moritz Freudenberg
Data
26/05/2023 19:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
27/05/2023 19:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
Prijs
€17,50 / €14,50
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal
Editie
SPRING 2023
Info
Duur: 80 minuten
Taal: Engels
Toegankelijkheid:
Pas op: gebruik van flitslichten
Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.