Ga naar de inhoud
  • Music-performance

Ways to listen to a river

Datum / Data
zo 26 mei 2024 21:00
Locatie
Theater Kikker Grote Zaal
Duur
70 min
Taal
Language no problem
Land
Argentinië/Nederland
Prijs
€18,- / €15,-
Thema's
Non-western, Who owns the story
Editie
SPRING 2024
Toegankelijkheid arrow

Nahuel Cano is een Argentijnse kunstenaar gevestigd in Nederland. In dit werk gebruikt hij muziek, video en poëzie om verhalen te vertellen over drie belangrijke rivieren in zijn leven: de Limay en de Salado in Argentinië, en de Vecht in Nederland. In ways to listen to a river onderzoekt hij hoe geschiedenis en ecologie, gevoelens en intieme herinneringen deel uitmaken van het geluid van een rivier: hoe rivieren ons definiëren, en hoe wij ze beïnvloeden.

Video

Rivieren zijn bijzonder complexe en dynamische systemen: in oneindige interacties geven ze vorm aan het land waar ze doorheen stromen en worden ze door het landschap gevormd. Ze voeden onze menselijke visies, angsten en behoeften, die vervolgens hun uitwerking hebben op de rivier. Ze zijn spiritueel. De rivier is een krachtige metafoor. Rivieren zijn van grote economische waarde, en het zijn getuigen en dragers van de geschiedenis. Welke verhalen en geschiedenissen dragen rivieren met zich mee? Wat kunnen we ervan leren? Wat verschijnt er als we aandachtig naar hun geluiden luisteren? 

In dit werk onderzoekt de Argentijnse kunstenaar Nahuel Cano de geschiedenis en betekenis van rivieren: de Limay en Salado in zijn geboorteland en de Vecht in Nederland, zijn nieuwe thuis. Cano deed uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van elke rivier en de ecologische ontwikkelingen eromheen, en voegde zijn persoonlijke verhalen eraan toe. Hij vertaalde zijn onderzoek in muziek en gedichten en bouwde vervolgens een audiovisuele performance in samenwerking met filmmaker Juan Fernández Gebauer en Ensemble Modelo62. Ways to listen to a river is een “performatief concert”: het bestaat uit live muziek, videoprojectie, spoken word en spel.

https://nahuelcano.me/

Long Table Talk

Nahuel Cano neemt deel aan de Long Table talk Staging Climate op 28 mei van 21:00 tot 22:00 in Theater Kikker

"De wereld is naar de kloten. Daar bestaat geen twijfel over en toch is er nog steeds een soort schoonheid, gevoeligheid en transformatie mogelijk. Hoe maak je van woede en depressie een transformerende kracht? En wat is mijn rol in deze puinhoop? (...) In mijn werk zijn de creatie van concepten, praktijken en artistieke ervaringen verstrengeld. Deze belichaamde kennis is het resultaat van langzame en verwarrende transformatieprocessen waarin persoonlijke verlangens, verhalen en intuïties in een gespannen maar intieme relatie staan met diepgaande theoretische en politieke vragen"

Nahuel Cano

Delen

Maker

Nahuel Cano

Credits

Componist, uitvoerder: Nahuel Cano

Filmkunstenaar: Juan Fernandez Gebauer

Ensemble Modelo62:

Elektronica: Ezequiel Menalled

Cello: Jan Willem Troost

Slagwerk: Klára Andrlová

Basklarinet: Enric Sans I Morera

Soundmix: Clare Gallagher

Eindregie advies: Anouke de Groot

Zangcoach: Claudia Cano

Compositie adviseur: Ezequiel Menalled

Tekst adviseur: Flor Braier Kantor

Technisch producent/Lichtontwerper: Pablo Fontdevila

Color grading Vecht: Maren Henke

 

Ontwikkeld met steun van: Het Huis Utrecht, WP Zimmer, C-Takt, Camargo Foundation Fellowship, HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste, Residenties in Utrecht, Provincie Utrecht, Buitenplaats Doornburgh, Gaudeamus Festival, Stichting SBI / Landgoed Zonheuvel, Estudio ElCuarto.

 

Informanten en bronnen in het onderzoek:

 

Vecht: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Suzanne Lekkerkerker; Nancy Jouwe; Visit Gooi en Vecht, Mariette Zivkovic; Waternet, Fred de Haan; Samantha Hassink-Burbidge; Holland Waterlinie, Heleen de Boer; Universiteit Utrecht; Lek-Art, Rosita Setz, Robert-Jan Hofhuis; R.C. Boxer “The Dutch Seaborne Empire,” Johannes Postma “The Dutch in the Atlantic Slave Trade, 1600-1815”

 

Limay & Salado: Susana Lara, Gustavo Figueroa, Javier Grosso, Liliana Ancalao, Irina Podgorny, Argentinian Congress Library and National Archives; RTA Archives, Josefina Perez Rial, Florentino Ameghino “Plan Maestro Integral Cuenca del Río Salado”; Informe de sequía SMN – INTA Ministry of agriculture; Cano Eyres familie, vrienden en anonieme bronnen..

 

Ways to listen to a river: Vecht maakt deel uit van een pilot-project in opdracht van de Provincie Utrecht, uitgevoerd door artiesten in Utrecht. Dit project is ontstaan door de wens van de Provincie Utrecht om aan urgente thema’s als klimaatadaptatie en recreatiestimulering te werken, door creativiteit en innovatief ondernemerschap. Dit project is mogelijk gemaakt door samenwerking met Buitenplaats Doornburgh, Gaudeamus Festival, Stichting SBI / Landgoed Zonheuvel.

 

Fotocredits: Elisabeth Melchior, Juan Fernandez Gebauer, Nahuel Cano.

Beweging aan Beweging uit