Ga naar de inhoud
  • Music-performance
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

MOTHERS A SONG FOR WARTIME

Datum / Data
do 23 mei 2024 21:00
Locatie
Stadsschouwburg Grote Zaal
Duur
60 min
Taal
Pools, Oekraïens (Engels & Nederlands ondertiteld)
Land
Polen
Prijs
€25,50 / €18,-
Thema's
Face from the crowd, Who owns the story, War on stage
Editie
SPRING 2024
Toegankelijkheid arrow

Er is voor blinde en slechtziende bezoekers audiodescriptie bij de voorstelling; hiervoor werkt SPRING samen met stichting Komt het Zien!

Marta Górnicka keert terug op SPRING! Ze brengt een koor mee van 21 vrouwen van verschillende leeftijden, achtergronden en beroepen. In een reeks krachtige getuigenissen vertelt ieder van hen hoe de oorlog haar leven heeft veranderd, terwijl de groep gezamenlijk manieren zoekt om de gruwel te boven te komen.

Video

Oorlogsgeweld tegen vrouwen is altijd en overal hetzelfde. Een oorlog werpt fundamentele vragen op: over verantwoordelijkheid nemen temidden van het gevaar en over onze verdedigingsmechanismen. De Poolse regisseur Marta Górnicka, maker van CHORUS OF WOMEN en oprichter van het Political Voice Institute bij het Maxim Gorki Theater in Berlijn, maakt een koorvoorstelling gebaseerd op de getuigenverslagen van moeders en hun kinderen uit de Oekraïne, Wit-Rusland en Polen: vrouwen die zijn gevlucht voor oorlog en vervolging, en vrouwen die de vluchtelingen in Polen in huis hebben opgenomen.

De cast bestaat uit 21 Oekraïense, Poolse en Wit-Russische vrouwen van 9 tot 71 jaar. Allemaal hebben ze persoonlijke ervaringen met de gevolgen van de politiek en een heel eigen levensverhaal; ze zijn gevlucht uit Marioepol, Kyiv, Irpin en Charkiv. Dit koor gaat op zoek naar een nieuw geluid, een post-opera vorm van koorzang gebaseerd op vrouwenkoren uit de hele geschiedenis. Oekraïense kinderrijmpjes vermengen zich met traditionele liederen, toverspreuken en politieke statements.

De voorstelling MOTHERS A SONG FOR WARTIME begint met een shchedrivka (Oekraïens: щедрівка) – een traditioneel Oekraïens lied waarmee je iemand geluk toewenst en vraagt om de wedergeboorte van de wereld. Het lied dateert van voor de jaartelling en is waarschijnlijk duizenden jaren oud. Het zingen van een shchedrivka is een ritueel dat alleen werd uitgevoerd door vrouwen, of vrouwen en kinderen, en was altijd aan een specifiek persoon gericht. De mensen geloofden in de kracht van het lied en vertrouwden erop dat de wensen zouden uitkomen. Deze keer zijn de goede wensen gericht aan alle mensen, voor nieuwe tijden, hun hele leven lang.

https://gornicka.com/

http://www.chorkobiet.pl/pl

Toegankelijkheid

Er is voor blinde en slechtziende bezoekers audiodescriptie bij de voorstelling; hiervoor werkt SPRING samen met stichting Komt het Zien!

“Historisch gezien stond het koor voor de loutering, de viering van het unieke leven en de mogelijkheid tot wedergeboorte. Het koor diende als tegenkracht tegen de vernietiging. Onze voorstelling gaat uit van diezelfde kracht.”

Marta Górnicka

Delen

Maker

Marta Górnicka

Credits

CAST

Katerina Aleinikova, Svitlana Berestovska, Sasha Cherkas, Palina Dabravolskaja, Katarzyna Jaźnicka, Ewa Konstanciak, Liza Kozlova, Anastasiia Kulinich, Natalia Mazur, Kamila Michalska, Hanna Mykhailova, Svitlana Onischak, Kateryna Taran, Valeriia Obodianska, Yuliia Ridna, Maria Robaszkiewicz, Polina Shkliar, Aleksandra Sroka, Maria Tabachuk, Bohdana Zazhytska, Elena Zui-Voitekhovskaya

concept, regie – Marta Górnicka

libretto – Marta Górnicka & ansamble (Oekraïners-Wit-Rusland-Polen)

muziek – Wojciech Frycz, Marta Górnicka, traditionele Oekraïense, Wit-Russische en Poolse muziek, een citaat uit Mykola Leontovych’s Shchedryk

choreografie – Evelin Facchini

decorontwerp – Robert Rumas

kostuums – Joanna Załęska

dramaturgische samenwerking – Olga Byrska, Maria Jasińska

video, videodocumentatie – Michał Rumas, Justyna Orłowska

videoprojecties – Michał Jankowski

licht – Artur Sienicki

zangcoach – Joanna Piech-Sławecka

toneelmeester en assistent regisseur – Bazhena Shamovich

assistent choreograaf – Maria Bijak

bewegingsworkshop – Krystyna Lama Szydłowska

Vertaling Oekraïens libretto – Olesya Mamchych

Wit-Russische libretto-vertaling – Maria Pushkina

Vertaling Engels libretto – Aleksandra Paszkowska

Duitse libretto-vertaling – Olaf Khul

Overleg over etnomusicologie in Oekraïne – Anna Ohrimchuk

consult Oekraïense kinderspellen – Venera Ibragimova

tolk tijdens repetitie – Marharyta Huretskaya

ondertiteling – Zofia Szymanowska

Stichting CHORUS OF WOMEN producenten – Marta Kuźmiak, Anna Galas-Kosil

Teatr Powszechny producent – Magdalena Płyszewska

 

PRODUCTIE

Stichting CHORUS OF WOMEN (Warschau) en Maxim Gorki Theater (Berlijn)

in coproductie met – Teatr Powszechny in Warschau; Festival d’Avignon; Maillon Théâtre De Strasbourg Scène européenne; SPRING Performing Arts Festival (Utrecht); Tangente St. Pölten – Festival Für Gegenwartskultur (Oostenrijk)

partners – Teatr Dramatyczny in Warschau; Nowy Teatr in Warschau; Oekraïens Instituut; For Freedom Foundation in Warschau (een onafhankelijke non-profit organisatie die zich inzet voor migranten uit Oekraïne, Tsjetsjenië, Wit-Rusland, Tadzjikistan die zich in Warschau hebben gevestigd); “Przystanek Świetlica” (een recreatiecentrum voor migrantenkinderen en -jongeren); het “Sunflower” Solidary Community Center (ter ondersteuning van de Oekraïense kunstenaarsgemeenschap in Warschau).

Dit project wordt medegefinancierd door de stad Warschau.

 

Auteur van alle foto’s – Bartek Warzecha

Video – Arte TV

Ook interessant

Beweging aan Beweging uit