Ga naar de inhoud
  • Dance
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

RUSH

Datum / Data
do 23 mei 2024 18:30
vr 24 mei 2024 19:30
Locatie
Stadsschouwburg Blauwe Zaal
Duur
90 min
Taal
Engels
Land
Denemarken/België
Prijs
€18,- / €15,-
Thema's
Face from the crowd, Who owns the story
Editie
SPRING 2024
Toegankelijkheid arrow

Disclaimer arrow

Deze voorstelling bevat expliciet naakt.

Een dollemansrit door twee decennia voorstellingen van choreograaf Mette Ingvartsen, waarvan er vele te zien waren op SPRING. Met citaten, commentaren en onverwachte combinaties neemt Manon Santkin ons mee in het maakproces, op zoek naar nieuwe contexten voor en verbindingen tussen het werk. Een rebelse solo als viering van de samenwerking.

RUSH, een solo voor Manon Santkin, is een pakkend onderzoek naar de twintig jaar dat de danseres deel uitmaakt van Mette Ingvartsens choreografiën. Het stuk is een uitbundige viering van de langlopende samenwerking van de twee, waarin het vak van danser wordt uitgelicht. Door de doorslaggevende momenten uit oude stukken los te woelen en nieuw leven in te blazen, geeft RUSH een beeld van de maakpraktijk als een kostbaar stuk wildernis dat moet worden beschermd – een gedeeld ecosysteem waarbinnen het gezamenlijke werk vorm krijgt.

De meesterlijke Manon Santkin pakt het materiaal van eerdere voorstellingen op en geeft er een nieuwe interpretatie aan. Ze verweeft alles tot een nieuw narratief en haar lichaam ondergaat de transformaties en verschuivingen als een kameleon. Zo danst ze tegelijk een geschiedenis die ze van binnenuit kent, en een nieuwe bijdrage aan het bredere oeuvre. De voorstelling verbindt onder meer de monsterlijke aspecten uit “Manual Focus” met de natuurlijke omgeving uit “The Artificial Nature Project” en de seksuele moraal uit “to come” en “7 Pleasures”. De dwarsverbanden leggen een onverwachte chronologie bloot, geven een stoot vrolijke energie en tonen de fijne details van het dansen. 

RUSH is een reflectie op de verschillende werelden die tijdens een maakproces worden gecreëerd. Santkin boort nieuwe doorgangen tussen heden en verleden, tastbaarheid en fictie, utopia en realiteit. Met haar pleidooi voor de dynamiek van het maken nodigt Santkin het publiek uit om zich onder te dompelen in de ontwikkeling van het gezamenlijke kunstenaarschap van haar en Ingvartsen. 

https://www.metteingvartsen.net/

Recensies

“Dansshow Rush is zo’n hypnotiserende solo: één weergaloze danser is genoeg”: Fritz de Jong schreef een zeer positieve recensie over RUSH voor Het Parool.

RUSH kreeg vier sterren in het NRC: Naakte dans en rauwe oerkracht tijdens indrukwekkende opening SPRING-festival

In Theaterkrant was RUSH keuze van de criticus: “Een tijdloze stoomcursus in omkering van waarden”

Ook werd RUSH gerecenseerd in de Volkskrant: “Anderhalf uur lang leidt Santkin de toeschouwer langs hoogtepunten uit hun oeuvre. Met een aanstekelijk enthousiasme verbeeldt ze tegengestelde scènes, van het seksualiseren en anonimiseren tot het brutaliseren en activeren van lichamen.”

"In RUSH ervaar je iets zeldzaams: hoe slechts één performer het publiek meeneemt op een reis die niet alleen gaat over herinneringen aan voorstellingen uit het verleden, maar vooral over fysieke verbeelding. Dit is wat hedendaags theater sinds de 20e eeuw onderscheidt van alles wat eraan voorafging"

Pieter T'Jonck, 2 februari 2024, PZAZZ

"Santkin tovert het stuk tevoorschijn door haar expressieve manier van vertellen, waarbij ze voortdurend van de ene hoek van het podium naar de andere springt om met opvallende gebaren verschillende personages te belichamen"

STUK, 1 februari 2024

"Met Rush laat Manon Santkin vooral zien hoe weinig middelen nodig zijn om een meeslepende theaterervaring te creëren. Het enige wat je echt nodig hebt is een weergaloze performer. En dat is Santkin."

Fritz de Jong, 22 mei 2024, Het Parool

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Delen

Maker

Mette Ingvartsen

Maker

Manon Santkin

Credits

Concept en choreografie: Mette Ingvartsen

Met: Manon Santkin

Choreografisch assistent: Thomas Bîrzan

Technische regie en lichtontwerp: Hans Meijer

Muziek: Will Guthrie et al.

Regie: Ruth Collier

Productie en administratie: Joey Ng

Communicatie: Jeroen Goffings

Productie: Great Investment vzw

 

Coproductie: STUK, VIERNULVIER, Montpellier Danse, Tanzquartier Wien, Charleroi danse centre chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, SPRING Performing Arts Festival, CND Centre national de la danse, Perpodium

 

Great Investment wordt gesteund door de Vlaamse Overheid, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, De Deense Kunstraad & De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)

 

Foto Credits: Bea Borgers

Beweging aan Beweging uit