Ga naar de inhoud

  A City Within a Building / Een stad in een gebouw

  Locatie
  Stadsschouwburg Escher foyer
  Editie
  SPRING 2024

  door Center for Spatial Technology in samenwerking met Forensic Architecture

  video installation and prints

  Gepresenteerd in samenwerking met BAK en Stadsschouwburg Utrecht

   

  De militaire luchtaanval van de Russische Federatie op het Marioepol Drama Theater tijdens de belegering van Marioepol, tussen februari en mei 2022, vernietigde een belangrijke schuilplaats waar meer dan 2000 inwoners verbleven. Omdat ze geen toegang hadden tot voedsel, water, elektriciteit, informatie en veilige evacuatie, vormden de mensen die er hun toevlucht zochten een speciale gemeenschap. Zij vormden een stad binnen de muren van het theater: de interactie met de architectuur en de herinrichting ervan voor hun gemeenschappelijke behoeften. Nadat Marioepol volledig was bezet door het leger, werden de ruïnes van het theater gecamoufleerd, veranderd in een decor voor propagandavideo’s en concerten, en uiteindelijk gesloopt.

  A City Within a Building biedt een blik op het gebouw als meer dan een doelwit op de militaire radar en is een belichaming geworden van het collectieve geheugen van de getuigen van de aanval. Daarmee onderstreept het de betekenis van deze misdaad in de bredere context van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

  Deze presentatie maakt deel uit van To Watch the War, in Solidarity, een serie bescheiden, impromptu tentoonstellingen op initiatief van BAK (basis voor actuele kunst), die zich in de loop van 2024 ontvouwen met als doel—met en door middel van kunst—een beroep te doen op het vitale gevoel van solidariteit met mensen—en andere dan menselijke subjecten—die blootstaan aan oorlogen over de hele wereld. De tentoonstellingen worden gastvrij ondergebracht door collega culturele en educatieve instellingen in Utrecht. De werken zijn samengesteld uit de archieven van BAK om ze opnieuw in te zetten in de hedendaagse context.

  Delen

  Beweging aan Beweging uit