375 0908 2334 / The body you are calling is currently not available

Igor Shugaleev
 

De Belarussische kunstenaar Igor Shugaleev staat bekend om zijn interdisciplinaire benadering van kunst. Hij maakt gebruik van nieuwe technologieën en video om meeslepende en interactieve ervaringen te creëren. Zijn werk onderzoekt vaak de manier waarop nieuwe media onze relaties met elkaar en de wereld om ons heen transformeren. Meer dan eens vervagen zijn performances de grenzen tussen de werkelijkheid en fictie. 375 0908 2334 / the body you are calling is currently not available is een reactie op de mishandeling van demonstranten in Belarus.

In de zomer van 2020 kwamen de protesten van de Belarussische samenleving tot een hoogtepunt. Ze stonden op tegen de dictatuur en de door Rusland gecontroleerde corruptie en autocratische regering. De revolutie werd met geweld onderdrukt, tientallen demonstranten werden op straat gedood en bijna 40.000 burgers werden gearresteerd en gemarteld wegens ‘ongehoorzaamheid’. Shugaleev vluchtte naar Oekraïne, naar Polen en tot slot naar Duitsland en had het geluk dat hij niet gearresteerd werd, maar ‘slechts’ vluchteling werd. Het geweld en de mishandeling  gaan tot op de dag van vandaag door. In zijn performance laat hij de gruwelijke realiteit van de demonstranten zien. Het is een wanhopige schreeuw om hulp en een pleidooi voor wereldwijd begrip.

De performance is ontstaan uit het idee om weerstand te bieden aan langdurige stress, om te gaan met constante angstgevoelens en het overwinnen van beklemmende schuldgevoelens. Shugaleev ontwikkelt een simpele manier om met zijn publiek te communiceren: hij identificeert zich met de gedetineerden, ‘simuleert’ de lichamelijke marteling, en transformeert zo een anoniem persoon naar een levende, fysieke aanwezigheid waartoe het publiek zich nadrukkelijk verhoudt.

In zijn voorstelling brengt de kunstenaar een eerbetoon aan zijn landgenoten die in de handen van de geheime dienst eindigden en de hoogste prijs betalen voor hun verlangen naar vrijheid en democratie.

Biografie

Igor Shugaleev is een Belarussische kunstenaar en performer die is afgestudeerd aan de Belarusian State Academy of Arts. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij een passie voor performances, fysiek theater en hedendaagse dans. Hij vervolgde zijn opleiding door deel te nemen aan workshops onder leiding van gerenommeerde docenten in heel Europa, waarbij hij de terreinen van performance, partnering, happening en hedendaagse dans verkende.

Vanaf 2019 begon Shugaleev solo projecten te creëren die putten uit zijn multidisciplinaire achtergrond, waarin hij samenwerkt met kunstenaars uit verschillende disciplines om zijn eigen unieke artistieke taal te ontwikkelen op het snijvlak van dans, toneel en performance. Shugaleev woont sinds 2021 in Polen en blijft provocerende een innovatieve werken creëren die de grenzen van traditionele kunstvormen verleggen.

Igor Shugaleev

Idea, director, artist: Sergey Shabohin

Idea, performer: Igor Shugaleev

Video artist, photographer: Aleksandra Kononchenko

Producer: Marina Dashuk

The project was also created to collect financial assistance to victims of violence and repression in Belarus - a charitable account at the HUMANOS Foundation.

 

Photos used: Aleksandra Kononchenko

 

Data

25/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€12,50 / €10,-

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Hekmanfoyer

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: Belarussisch met Engelse vertaling en Nederlandse vertaling beschikbaar

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout