Ga naar de inhoud
  • Performance
  • NL premiere

375 0908 2334 / The body you are calling is currently not available

Igor Shugaleev
Datum / Data
24 mei 2023
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht Hekmanfoyer
Duur
60 minuten
Taal
Belarussisch met Engelse vertaling en Nederlandse vertaling beschikbaar
Land
Belarus
Prijs
€12,50 / €10,-
Editie
SPRING 2023

Roerend verslag van het leven in een mensonterende dictatuur midden in Europa

De Belarussische kunstenaar Igor Shugaleev staat bekend om zijn interdisciplinaire benadering van kunst. Hij maakt gebruik van nieuwe technologieën en video om meeslepende en interactieve ervaringen te creëren. Zijn werk onderzoekt vaak de manier waarop nieuwe media onze relaties met elkaar en de wereld om ons heen transformeren. Meer dan eens vervagen zijn performances de grenzen tussen de werkelijkheid en fictie. 375 0908 2334 / the body you are calling is currently not available is een reactie op de mishandeling van demonstranten in Belarus.

In de zomer van 2020 kwamen de protesten van de Belarussische samenleving tot een hoogtepunt. Ze stonden op tegen de dictatuur en de door Rusland gecontroleerde corruptie en autocratische regering. De revolutie werd met geweld onderdrukt, tientallen demonstranten werden op straat gedood en bijna 40.000 burgers werden gearresteerd en gemarteld wegens ‘ongehoorzaamheid’. Shugaleev vluchtte naar Oekraïne, naar Polen en tot slot naar Duitsland en had het geluk dat hij niet gearresteerd werd, maar ‘slechts’ vluchteling werd. Het geweld en de mishandeling  gaan tot op de dag van vandaag door. In zijn performance laat hij de gruwelijke realiteit van de demonstranten zien. Het is een wanhopige schreeuw om hulp en een pleidooi voor wereldwijd begrip.

De performance is ontstaan uit het idee om weerstand te bieden aan langdurige stress, om te gaan met constante angstgevoelens en het overwinnen van beklemmende schuldgevoelens. Shugaleev ontwikkelt een simpele manier om met zijn publiek te communiceren: hij identificeert zich met de gedetineerden, ‘simuleert’ de lichamelijke marteling, en transformeert zo een anoniem persoon naar een levende, fysieke aanwezigheid waartoe het publiek zich nadrukkelijk verhoudt.

In zijn voorstelling brengt de kunstenaar een eerbetoon aan zijn landgenoten die in de handen van de geheime dienst eindigden en de hoogste prijs betalen voor hun verlangen naar vrijheid en democratie.

Delen

Maker

Igor Shugaleev

Beweging aan Beweging uit