Ga naar de inhoud
  • Performance-installation
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

Hands Made

Datum / Data
vr 24 mei 2024 15:00
vr 24 mei 2024 16:30
vr 24 mei 2024 18:00
za 25 mei 2024 15:00
za 25 mei 2024 16:30
za 25 mei 2024 18:00
zo 26 mei 2024 13:00
Locatie
Het Huis Utrecht Theaterzaal
Duur
40-50 min
Taal
Keuze tussen Engels en Nederlands
Land
Turkije/België
Prijs
€18,- / €15,-
Thema's
Performing speculations, Crossing the 4th wall
Editie
SPRING 2024

Een spannende performatieve installatie die onze vele manieren om ons tot de wereld te verhouden terugbrengt tot één: aanraking met onze vingertoppen. Wat betekenen handen voor ons en wat kunnen we via onze handen communiceren? Over hoe ons gebruik van handen is veranderd en welke veranderingen de toekomst brengt.

We raken de wereld aan en door die aanraking scheppen we afstand tussen onszelf en onze omgeving, of we gaan daardoor juist hechte, intieme relaties aan. Maar onze tastzin verloopt steeds meer via technologie, waardoor de manier waarop we onszelf en de ander ervaren verandert.  Begüm Erciyas onderzoekt het zintuig door zich te richten op de handen.  

In Hands Made is alles gericht op de eigen handen van elke bezoeker. Afgezonderd van de rest van het lichaam, maar heel dichtbij elkaar, vormen ze de focus van een mogelijke voorstelling van het verleden en de toekomst van de hand, van handwerk en de tastzin. Waar hebben deze handen zich mee bezig gehouden en wat gaan ze nog doen in de toekomst? Wie of wat zullen ze aanraken?

Hands Made is een uitnodiging om anders te gaan denken over onze omgang met onze handen. Om ons hun veranderende rol in het verleden voor te stellen en hun rol in een toekomstige samenleving.

www.begumerciyas.com

Recensies

“Ze maakt je er zo op een geraffineerde manier attent op hoe fundamenteel handen zijn in de ervaring van de werkelijkheid, ondanks het feit dat we dat zelden beseffen. Dat is bijzonder. ‘Hands made’ doet je aan den lijve beseffen dat onze handen ons maken tot wie we zijn. We zijn inderdaad ‘Hands made’” Pieter T’Jonck van Pzazz schreef een lovende recensie over Hands Made. Lees de hele recensie hier.

Gina Miroula schreef voor Theaterkrant een recensie over de voorstelling. “Erciyas’ theaterervaring is er een voor toeschouwers die durven. Ook al zie je je partner in crime niet, elkaar aanraken is intiem. Misschien wel nog wel inniger wanneer je ‘de ander’ niet in de ogen kunt kijken.” Lees de hele recensie hier: “OP DE TAST DE VERBEELDING RUIM BAAN GEVEN”.

In de Volkskrant: “De Turkse performancekunstenaar Begüm Erciyas, artist in residence van kunstcentrum De Singel in Antwerpen, heeft weinig nodig om de toeschouwer in Hands Made grootse sensaties te laten voelen. Het summum van intimiteit speelt zich tijdens Spring af op een kleine tafel.”

“De aandacht verschuift van ons hokje naar het besef dat we niet alleen zijn.”
– Elisavet Droulou, SPRING reporter

"Het lichaam heeft iets dubbelzinnigs. Het is wat we van onszelf zien. Wat we voelen is voortdurend aan ons verbonden. Maar het is ook wat we niet zien en nooit zullen zien"

Paul Valéry

"Wie kinderen heeft zal dat wellicht herkennen: kinderen willen alles aanraken en liever nog in hun mond steken in hun ontdekking van de wereld."

Pieter T’Jonck, pzazz, 18 mei 2024

"Ze maakt je er zo op een geraffineerde manier attent op hoe fundamenteel handen zijn in de ervaring van de werkelijkheid, ondanks het feit dat we dat zelden beseffen. Dat is bijzonder. ‘Hands made’ doet je aan den lijve beseffen dat onze handen ons maken tot wie we zijn. We zijn inderdaad ‘Hands made’."

Pieter T’Jonck, pzazz, 18 mei 2024

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Delen

Maker

Begüm Erciyas

Credits

Concept en regie: Begüm Erciyas

Geluidsontwerp: Lieven Dousselaere, Matthias Meppelink

Scenografie: Élodie Dauguet

Artistieke samenwerking: Jean-Baptiste Veyret-Logerias, Matthias Meppelink

 

Dramaturgie: Jonas Rutgeerts

Productieleiding: Maru Mushtrieva

Decorbouw: Studio Zuidervaart

Speciale dank aan: Gaëtan Bulourde, Robert Ochshorn

Productie: Outline, www.outlineonline.org

Distributie: Something Great, www.somethinggreat.de

 

Coproductie: deSingel (Antwerpen), Tangente St.Pölten Festival für Gegenwartskunst (St.Pölten), PACT Zollverein (Essen), Kunstenfestivaldesarts (Brussel), SPRING Performing Arts Festival (Utrecht)

 

Residenties: Kunstenwerkplaats KWP (Brussel), Tokyo Arts and Space (Tokio), La Ménagerie de Verre (Parijs), kunstencentrum BUDA (Kortrijk)

 

Ondersteund door de Vlaamse Staat van de Kunst en het Tanzpraxis stipendium van het Departement Cultuur van de Senaat

 

Fotocredits: Shutterstock

Beweging aan Beweging uit