Ga naar de inhoud
  • Presentations
  • Talent development

Work-in-progress: OFFSPRING

SPRING Academy
Datum / Data
21 mei 2023
Locatie
Het Huis Utrecht Koepelzaal
Duur
90 minuten
Taal
Engels
Prijs
€7,50 / €5,-
Editie
SPRING 2023

Double bills met het work-in-progress van nieuwe makers

Nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen van nieuwe makers? Een kijkje in de keuken van hun maakproces en artistieke overwegingen? In OFFSPRING word je uitgenodigd om te reageren op work-in-progress, op de voorstellen van een nieuwe generatie makers. In 2 double bills met nagesprek word je verrast, geprikkeld en uitgedaagd om het gesprek aan te gaan met de artistieke stemmen van morgen.

OFFSPRING maakt deel uit van SPRING Academy, en het programma is samengesteld in samenwerking met partners SoAP, DansBrabant, Dansateliers en Het Huis Utrecht. Deze vier productiehuizen hebben allemaal (een) maker(s) waar ze al langer mee werken uitgekozen voor het programma. 

De nagesprekken worden gemodereerd door Joost Segers. OFFSPRING vindt dit jaar twee keer plaats: check deze pagina voor updates over de deelnemende makers.


Double bill #1: 

1: Sarah Kaushik – Of Journeys (Het Huis Utrecht)

“An archipelago, sometimes called an island group or island chain, is a chain, cluster, or collection of islands, or sometimes a sea containing a small number of scattered islands.”

Sarah Kaushik probeert in haar scenografie-werk de ruimte en de toeschouwer te verbinden.

Als onderzoeker is ze geïnteresseerd in rituelen en thuishoren, en de connectie hiertussen. 
Bij deze twee onderwerpen hebben een gedeelde factor: de aanwezigheid van een gemeenschap.

Ze ziet deze gemeenschap als een vloeibare entiteit: poreus, veranderbaar, met een plek voor verbeelding. 
Dit work-in-progress biedt een moment om gezamenlijk op een reis te gaan van persoonlijke verbindingen en nieuwe plekken.

Biografie:

Sarah Kaushik (zij/haar) is een alumnus van de MA Expanded Scenography (HKU 2020-2022) en werkt als kunstenaar en designer sinds 2010. Het werk wat ze hier op OFFSPRING laat zien maakt deel uit van haar artistieke onderzoek naar Liminal Spaces, waar ze aan werkt tijdens haar residentie bij Het Huis Utrech. Ze zal hier verder mee gaan in Oktober 2023. 

2: Anthony van Gog (DansBrabant)

Als PLAN-maker in huis bij DansBrabant en bij Veem House for Performance onderzoekt Anthony de komende jaren het ‘zelfloze lichaam’ – het idee dat wij mensen geen vaste kern hebben, maar dat identiteit zich vormt door ons te spiegelen aan wat er buiten ons gebeurt. Zelfontplooiing is dan niet zozeer zich gestaag opbouwende ontwikkeling, maar een “naar alle kanten toe vallen, zonder enig houvast – een constant muterend lichaam”. Voor OFFSpring presenteert Anthony een inkijk in zijn bewegingsonderzoek naar spierspanning, fluïditeit en extase tezamen met performer Evangelos Biskas. 

Biografie:

Anthony van Gog (Antwerpen, 1996 – hij/hem) studeerde in 2019 af aan de Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk beweegt zich op het grensvlak van theater en beeldende kunst, waarbij hij lichaam, geluid en ruimte telkens opnieuw een spel laat aangaan. 

 


Double bill #2:

1: Ashley & Domenik – I HAVE LIVED EVERYWHERE BUT HERE
een nomadische interventie (dansateliers) 

Waar vind je jezelf thuis? Kunnen we samen een thuis bouwen, waar we ook heen gaan? Wie bepaalt wat dat thuis wordt?

Een stuk dansvloer wordt van het podium gepeld en het theater uitgedragen naar een instabiele wereld. Waar het zich ontrolt, beginnen de vloer en zijn bewoners een nieuw thuis te bouwen.

Buiten verandert de vloer in een gedaante veranderend lichaam. Tijdelijke sculpturen vormen zich en vervagen, worden schuilplaatsen, holtes van intimiteit – een levend landschap.

ashley en domenik voelen zich tegelijkertijd thuis en niet thuis. In deze voorstelling vragen ze zich af wat thuis voor hen betekent in een wereld die altijd verandert. Hoe kunnen ze zich thuis voelen in de vergankelijkheid?

Biografie:

Ho Yuhan Ashley (zij/haar, 1999) is een Singaporese kunstenaar die werkt vanuit het perspectief van beweging. Haar werk omvat optreden, performance maken, schrijven, grafisch ontwerp, knutselen aan geluid, filmmaken en scenografie. Ze is momenteel o.a. bezig met vechtsporten en zorgtechnologieën. Als performer heeft Ashley ervaring met Ingrid Berger Myhre, Zarah Bracht, Ula Sickle, David Weber-Krebs, Marjolein Vogels, Coralie Vogelaar, Lee Mun Wai, Dunja Jocic, Dario Tortorelli en Keren Rosenberg. Hun eerste dichtbundel werd in 2019 gepubliceerd door Math Paper Press.

Ashley wordt ondersteund door de Singapore National Arts Council Scholarship in haar danser/maker-studie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, Nederland.

Domenik Naue (hij/hem,1998) is een transmedia kunstenaar met een achtergrond in gymnastiek, dans en theater. Hij groeide op in Weimar, Duitsland waar hij werd omringd door vele culturele instellingen. Dit was soms intimiderend, maar het stimuleerde zijn interesse in het creëren en kunst beleven. Zijn werk(en) combineert fysieke beweging, muziekcompositie, grafisch ontwerp en videografie.
Gedurende zijn tienerjaren creëerde hij samen met zijn vrienden theatervoorstellingen in een jeugdtheater.

Domenik’s bewegingsachtergrond omvat dans-, gymnastiek- en circuspraktijken. Hij werkte als performer met artiesten als Nicole Beutler, Dunja Jocic, Keren Rosenberg, Dario Tortorelli, Corneliu Ganea, Julio Cesar Iglesias Ungo en Kazue Ikeda.

2: Sjaid Foncé (SoAP i.s.m mime opleiding AHK)

In zijn afstudeersolo ‘NOT YET HERE’ wordt de ruimte weerspiegeld door magische elementen en lichaamstaal uit zwarte verbeeldingskracht om volledig aanwezig te zijn. Een kijk naar het heden, het verleden en een nieuwe toekomst. “A blueprint of doing and other ways of being.”

Voor dit werk haalt hij inspiratie uit elementen van Afro-futurisme, tradities, mythes en fabels uit de Afro-Caribische diaspora.

Biografie: 

Sjaid Foncé, performer en theatermaker, studeert deze zomer af aan de Mime Opleiding op de Academie voor Theater en Dans. Zijn werk is interdisciplinair en begint vaak vanuit beweging. Hij kijkt voornamelijk naar hoe het lichaam zich kan transformeren en hoe hij de schoonheid van het dagelijkse fysiek weer kan geven. Hij vertrekt vanuit een persoonlijke bron. De mens is op zoek naar diens identiteit. Vragen zoals: wat zal mijn werk opwekken bij een ander lichaam dat in de ruimte aanwezig is? Wat bindt ons als mens? Wat maakt ons menselijk?


Partners:

In samenwerking met de Mime-opleiding

Maker

SPRING Academy

Delen

Beweging aan Beweging uit