Motus Mori: RELIQUIEM

Katja Heitmann
 

Wat beweegt de mens? In het meerjarige kunstproject Motus Mori verzamelt en bewaart Katja Heitmann de menselijke beweging. Sinds 2019 hebben al meer dan 1000 mensen hun persoonlijke beweging gedoneerd aan dit belichaamde archief, op basis waarvan de choreografe telkens nieuwe kunstwerken maakt.

In de 'bewegings-opera' RELIQUIEM ervaar je andermans beweegredenen op de meest directe en indringende manier mogelijk: via jouw lichaam. In een intiem ritueel verplaats je jezelf in de vele donateurs van het archief en neem je hun persoonlijke 'bewegings-relikwieën' op in jouw bewegingsrepertoire. Katja noemt dit 'kinetische empathie'. Welke beweging zou jij willen erven?

Katja Heitmann is gefascineerd door de voortdurende pogingen van de mens om aan haar eigen sterfelijkheid te ontsnappen. Deze paradox is de muze van het bewegingsarchief Motus Mori. Zoals beweging gaat én vergaat, is de mens tegelijkertijd epi-centrale meester van het eigen leven én slechts een schilfertje in de eeuwigheid.

Met RELIQUIEM zet Katja Heitmann de volgende stap binnen haar archiefonderzoek; het creëren van collectief gedeeld bewegingserfgoed om het veilig te stellen voor de toekomst. Het archief wordt overgedragen aan 'iedereen'. Immers: wil niet ieder mens blijven voortbewegen, tot in eeuwigheid?

De pers over Motus Mori:
New York Times (USA): "The archive is our body."
De Standaard (BE): "Kinetische empathie op haar best"
de Volkskrant (NL): "Hoogst origineel"
NRC (NL): "De schoonheid en kwetsbaarheid van dans in één doordacht concept"
Museumtijdschrift (NL): "Directer, effectiever en aangrijpender dan welke video, foto of tekst ooit kan zijn."

Trouw (NL): "Katja Heitmann en haar dansers trekken door Europa met het ‘levende archief’ Motus Mori. Hierin verzamelen ze alledaagse bewegingen van allerlei soorten mensen om die aan de vergetelheid te onttrekken." Lees het hele interview hier.

Theaterkrant (NL): "Choreograaf Katja Heitmann, bouwt aan een bijzonder archief, al 1500 mensen doneerden hun bewegingen. Uit die verzameling bewegingen creëerde ze een nieuwe voorstelling, waarin het publiek zich ditmaal verplaatst in het lichaam van mensen uit het archief. Welk contact hebben we met ons lichaam en dat van de ander? Lichamelijk bewustzijn, empathie en ontroering wisselen elkaar af; Reliquiem is een gelaagde reis naar wat het lichaam ons in diepste zin vertelt." Lees het artikel hier.

 

Biografie

Katja Heitmann (1987, DE) opereert op de grens van dans, beeldende kunst, performance en installatie. Ze onderzoekt in haar beeldend-choreografisch werk wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar minimalistische beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt. In 2016 won zij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, in 2020 werd zij onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumkunstprijs van Nederland.

Als choreografisch-beeldhouwer gaat Katja continu op zoek naar de kern van haar materiaal. Door middel van radicale concepten en doordachte uitvoeringsvormen ontdoet ze haar artistieke materiaal van iedere ruis. Dat wat er werkelijk toe doet wordt met verbijsterende scherpte getoond. In ieder detail van haar werk schuilt het grote gebaar.

http://www.katjaheitmann.com/

Concept, artistic direction, libretto: Katja Heitmann

Concept, music, dramaturgy: Sander van der Schaaf

Production: Stichting This is not a show

Interviews, editing: Eva Geia Huisman, Josefine Patzelt, Wies Berkhout, Moene Roovers, Ornella Prieto, Eleni Ploumi, Karolien Wouters

Artistic advice: Liesbeth Groot Nibbelink, Marijn Meijles, Jan Ruts

Photography: Hanneke Wetzer

International development:Fanny Martin | Art of festivals

Supported by: Fonds Podiumkunsten, Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant

Co-production partners: SPRING, Korzo, DecemberDance, tanzhausNRW

 

Data

19/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

19/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

20/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

21/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Utrecht Centraal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 75 minuten

Taal: Nederlands en Engels

Toegankelijkheid:   (met begeleiding)

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout