Ga naar de inhoud
  • performative installation
  • SPRING coproduction
  • World premiere

Motus Mori: RELIQUIEM

Katja Heitmann
Datum / Data
18 mei, 19 mei, 20 mei 2023
Locatie
Utrecht Centraal
Duur
75 minuten
Taal
Nederlands en Engels
Land
Duitsland, Nederland
Prijs
€17,50 / €14,50
Editie
SPRING 2023

Een nieuw hoofdstuk uit Heitmanns project over het archiveren en overdragen van de beweging van een individu naar een collectief geheugen

Wat beweegt de mens? In het meerjarige kunstproject Motus Mori verzamelt en bewaart Katja Heitmann de menselijke beweging. Sinds 2019 hebben al meer dan 1000 mensen hun persoonlijke beweging gedoneerd aan dit belichaamde archief, op basis waarvan de choreografe telkens nieuwe kunstwerken maakt.

In de ‘bewegings-opera’ RELIQUIEM ervaar je andermans beweegredenen op de meest directe en indringende manier mogelijk: via jouw lichaam. In een intiem ritueel verplaats je jezelf in de vele donateurs van het archief en neem je hun persoonlijke ‘bewegings-relikwieën’ op in jouw bewegingsrepertoire. Katja noemt dit ‘kinetische empathie’. Welke beweging zou jij willen erven?

Katja Heitmann is gefascineerd door de voortdurende pogingen van de mens om aan haar eigen sterfelijkheid te ontsnappen. Deze paradox is de muze van het bewegingsarchief Motus Mori. Zoals beweging gaat én vergaat, is de mens tegelijkertijd epi-centrale meester van het eigen leven én slechts een schilfertje in de eeuwigheid.

Met RELIQUIEM zet Katja Heitmann de volgende stap binnen haar archiefonderzoek; het creëren van collectief gedeeld bewegingserfgoed om het veilig te stellen voor de toekomst. Het archief wordt overgedragen aan ‘iedereen’. Immers: wil niet ieder mens blijven voortbewegen, tot in eeuwigheid?

De pers over Motus Mori:
New York Times (USA): “The archive is our body.”
De Standaard (BE): “Kinetische empathie op haar best”
de Volkskrant (NL): “Hoogst origineel”
NRC (NL): “De schoonheid en kwetsbaarheid van dans in één doordacht concept”
Museumtijdschrift (NL): “Directer, effectiever en aangrijpender dan welke video, foto of tekst ooit kan zijn.”

Trouw (NL): “Katja Heitmann en haar dansers trekken door Europa met het ‘levende archief’ Motus Mori. Hierin verzamelen ze alledaagse bewegingen van allerlei soorten mensen om die aan de vergetelheid te onttrekken.” Lees het hele interview hier.

Theaterkrant (NL): “Choreograaf Katja Heitmann, bouwt aan een bijzonder archief, al 1500 mensen doneerden hun bewegingen. Uit die verzameling bewegingen creëerde ze een nieuwe voorstelling, waarin het publiek zich ditmaal verplaatst in het lichaam van mensen uit het archief. Welk contact hebben we met ons lichaam en dat van de ander? Lichamelijk bewustzijn, empathie en ontroering wisselen elkaar af; Reliquiem is een gelaagde reis naar wat het lichaam ons in diepste zin vertelt.” Lees het artikel hier.

 

Delen

Katja Heitmann

Beweging aan Beweging uit