Vandaag de dag worden veel van ons gedreven door de fantasie van een gouden eeuw: een utopie met een overvloed aan middelen die voor iedereen beschikbaar is. We streven om zoveel mogelijk welvaart te verzamelen, doen blij mee aan massaconsumptie, en streven ernaar om zo comfortabel mogelijk te leven. Maar is deze fantasie zo goed als het eruit ziet? In de trilogie Golden Age bevragen Igor Cardellini en Tomas Gonzalez de basis van onze kapitalistische en geglobaliseerde wereld. Dit wordt gedaan door een begeleide rondleiding: tijdens SPRING bezoekt het publiek winkelcentrum Hoog Catharijne op dezelfde manier waarop toeristen normaal door archeologische plekken wandelen. Andere edities van dit project vinden elders plaats in banken en kantoren.
Deze alledaagse plekken krijgen normaal geen aandacht, maar ze representeren perfect de kapitalistische krachten die onze moderne wereld vormgeven. Gebaseerd op de architectuur van deze gebouwen, die in elke stad gevonden kunnen worden, vormen de drie bezoeken een archeologische trilogie over het heden. De trilogie focust op drie belangrijke punten in de recente geschiedenis van het kapitalisme: consumptie voor het winkelcentrum, financiën voor de bank, en loonarbeid in het kantoor.
De rondleiding onthult de fundering van onze postindustriële Westerse samenleving. Specifieke aandacht in de rondleiding gaat naar de relatie tussen het lokale en het globale. Zodra we bezoekers en toeschouwers van het winkelcentrum worden, komen verschillende lagen van die ruimte voor onze ogen. Is het een commerciële ruimte die de publieke ruimte kaapt, of is het een commerciële ruimte die weer publieke ruimte wordt? Worden we gecontroleerd of controleren we de ruimte? Maken we keuzes of volgen we suggesties? Golden Age helpt om kritisch te kijken naar onze dagelijkse stappen en keuzes, maar omarmt ook het hedendaagse leven en de manier waarop we dat leven.