Ga naar de inhoud
  • Performance
  • World premiere

The conspiracy of forms

Amparo González Sola
Datum / Data
19 mei, 20 mei 2023
Locatie
De LiK
Duur
60 minuten
Taal
language no problem
Land
Argentinië, Nederland
Prijs
€17,50 / €14,50
Editie
SPRING 2023

Een feministisch ritueel van dans en geluid, waarin de controle teruggenomen wordt over een maatschappij gemaakt door en voor mannen

“In The conspiracy of forms spannen Amparo González Sola en beton samen om je dingen te tonen die je niet verwacht te zien en waarvan je niet weet waar ze vandaan komen en of ze er überhaupt waren: Materie als concrete, metafysische en metaforische magie.” – Devika Chotoe, Theaterkrant

The conspiracy of forms is een dansvoorstelling en politiek manifest door de Argentijnse choreograaf Amparo González Sola. Tijdens de performance zie je drie vrouwen en een betonblok. Ze houden het blok vast, hameren erop, kneden het, wrijven erover, slikken het door, transformeren het in iets anders. Het publiek wordt uitgenodigd om van dichtbij mee te kijken en langzaam het ritueel ingetrokken te worden, ondergedompeld in het geluid, geraakt door het stof. Het betonblok fungeert als concreet object en als metafoor. Beton zien we overal in ons stadsleven, het ondersteunt de structuren waarin we leven, vormt de wereld van nu. Maar hoe verhouden we ons tot dit zware materiaal?

Het werk gaat op een poëtische en feministische manier in op de vraag hoe we ons verhouden tot de wereld die we hebben opgebouwd. Welke relatie is mogelijk tussen vernietigen en recyclen, tussen verteren en uitdrijven?

“Langs een opmerkzame, emotionele en conceptuele beweging zweren we samen tegen onszelf, om anderen te worden.” Amparo González Sola presenteerde in 2018 een eerste versie van dit werk in Buenos Aires. Een nieuwe versie van dit werk gaat in première tijdens SPRING 2023.

Amparo González Sola gaat tijdens de Topic Talk between provocation and invitation verder op haar werk in. 

Praktische informatie: het materiaal wat gebruikt wordt in het stuk geeft soms stof af. Dit stof vormt geen risico voor het publiek of de performers. Als je gevoelig bent voor stof kun je de mondkapjes gebruiken die bij de ingang worden aangeboden. 

Delen

Maker

Amparo González Sola

Beweging aan Beweging uit