Golden Age

Igor Cardellini & Tomas Gonzalez
 

Vandaag de dag worden veel van ons gedreven door de fantasie van een gouden eeuw: een utopie met een overvloed aan middelen die voor iedereen beschikbaar is. We streven om zoveel mogelijk welvaart te verzamelen, doen blij mee aan massaconsumptie, en streven ernaar om zo comfortabel mogelijk te leven. Maar is deze fantasie zo goed als het eruit ziet? In de trilogie Golden Age bevragen Igor Cardellini en Tomas Gonzalez de basis van onze kapitalistische en geglobaliseerde wereld. Dit wordt gedaan door een begeleide rondleiding: tijdens SPRING bezoekt het publiek winkelcentrum Hoog Catharijne op dezelfde manier waarop toeristen normaal door archeologische plekken wandelen. Andere edities van dit project vinden elders plaats in banken en kantoren.

Deze alledaagse plekken krijgen normaal geen aandacht, maar ze representeren perfect de kapitalistische krachten die onze moderne wereld vormgeven. Gebaseerd op de architectuur van deze gebouwen, die in elke stad gevonden kunnen worden, vormen de drie bezoeken een archeologische trilogie over het heden. De trilogie focust op drie belangrijke punten in de recente geschiedenis van het kapitalisme: consumptie voor het winkelcentrum, financiën voor de bank, en loonarbeid in het kantoor.

De rondleiding onthult de fundering van onze postindustriële Westerse samenleving. Specifieke aandacht in de rondleiding gaat naar de relatie tussen het lokale en het globale. Zodra we bezoekers en toeschouwers van het winkelcentrum worden, komen verschillende lagen van die ruimte voor onze ogen. Is het een commerciële ruimte die de publieke ruimte kaapt, of is het een commerciële ruimte die weer publieke ruimte wordt? Worden we gecontroleerd of controleren we de ruimte? Maken we keuzes of volgen we suggesties? Golden Age helpt om kritisch te kijken naar onze dagelijkse stappen en keuzes, maar omarmt ook het hedendaagse leven en de manier waarop we dat leven.

Biografie

Tomas Gonzalez (SUI) studeerde Kunst en Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Lausanne en studeerde af aan de University of Performing Arts, Manufacture-HEARTS, waar hij lesgeeft sinds 2018. Hij onderzoekt de processen van kopiëren, imitatie en reactivering. Hij werkt ook samen met regisseurs als Jérôme Bel, Milo Rau, Yan Duyvendak, Stefan Kaegi, Mohammad Al Attar, en met Sara Leghissa als artistiek partner. 

Igor Cardellini (SUI) studeerde af aan de Universiteit van Lausanne in antropologie, sociologie en politicologie. Hij onderzoekt structurele machtsrelaties en de manier waarop we deze kunnen bevragen en ondermijnen door voorstellingen. Hij schrijft voor meerdere Zwitserse kranten en is een lid van de commissie van het Belluard Bollwerk festival. In 2022-23 is hij resident van het Instituto Svizzero in Rome. Door queer perspectieven verkent hij daar monstrueuze menselijke figuren en de politieke dimensies van het lichaam, waarbij hij inspiratie haalt uit Romeinse beelden.

Team:

Concept, texts: Tomas Gonzalez, Igor Cardellini

With: Anna Franziska Jäger

Assistant: Pierre-Angelo Zavaglia

Dramaturgical collaboration: Adina Secrétan

Tech supervision: Sonya Trolliet

Production & touring: Sarah Gumy

 

A production by:

K7 Productions

Théâtre de Vidy-Lausanne

 

Production support:

Kunstencentrum Vooruit, Ghent

KANAL-Centre Pompidou, Brussels

 

And:

Canton de Vaud

Ville de Lausanne

Loterie romande

Pro Helvetia - Fondation suisse pour la culture

Fondation Nestlé pour l’Art

Fondation Ernst Göhner

Fondation Jan Michalski

Fonds culturel SSA

Fondation Casino Barrière Montreux

Corodis

 

Photos used: Julie Hascoet & Michiel Devijver

 

Data

26/05/2023 15:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

26/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 14:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 17:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

27/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Hoog Catharijne

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 70 minuten

Taal: Nederlands, evt. papieren vertaling naar Engels

Toegankelijkheid:

 met begeleiding

 neem je eigen koptelefoon/oortjes met jackkabel mee als je slechthorend bent

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout