Al jaren zoeken kunstenaars de publieke ruimte op om hun werk te confronteren met de alledaagse wereld. Maar de publieke ruimte verandert. Ze wordt commerciëler, gereguleerder en digitaler. Hoe gaan kunstenaars daarmee om in hun werk? Is het mogelijk om de publieke ruimte ‘terug te veroveren’ of moet je je werk aankondigen en het zo binnen een kunstkader plaatsen? Veel kunstenaars op SPRING tonen hun werk buiten op straat. We praten verder over de uitdagingen rond kunst in de publieke ruimte met de SPRING makers en met redacteuren van vakblad Theatermaker, dat in april een aantal artikelen rond dit onderwerp publiceert.
Nederlands gesproken
Host: Marijn Lems
Gasten: Dries Verhoeven, Benjamin Vandewalle, Maria Hlavajova
Dries Verhoeven (1976 Oosterhout, Nederland) is theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij maakt installaties, performances en happenings in musea, op locatie en in de openbare ruimte van een stad. Op de grens tussen performance- en installatiekunst zet hij de verhoudingen tussen toeschouwers, performers, alledaagse werkelijkheid en kunst op scherp. De toeschouwer wordt direct betrokken bij het werk of krijgt de mogelijkheid om zijn eigen ervaring te sturen. In zijn werk markeert Verhoeven aspecten van de sociaal maatschappelijke realiteit waarin we leven. Het gaat hem niet om het overdragen van een stelling ten opzichte van die realiteit, maar veel meer om het activeren van het denken van de kijker, de aansporing tot kritische reflectie. Hij hoopt twijfel te zaaien over de dominante systemen die ons leven en denken ongemerkt bepalen. De laatste jaren waren het onder andere het huidige crisis-denken en de invloed van digitale media op intermenselijke verhoudingen die de aanleiding vormden voor een werk.
Sic Transit Gloria Mundi van Dries Verhoeven is tijdens SPRING van 17-26 mei te zien op de Neude (bezoekerscentrum dagelijks geopend van 14:00 tot 22:00).
Benjamin Vandewalle studeerde aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S. in Brussel. Sinds zijn vroege werk is ‘perceptie’ het centrale thema. Hij creëert beweging – niet enkel in het lichaam van de danser, maar ook in dat van de toeschouwer. Met zijn werk wil hij nieuwe ervaringen en perspectieven delen met een breed publiek. Benjamin Vandewalle is Artist in Residence at Kaaitheater from 2017 to 2021.
Walking the Line van Benjamin Vandewalle is tijdens SPRING te zien op 24, 25 en 26 mei.
Maria Hlavajova is oprichter en algemeen en artistiek directeur van BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht (sinds 2000). Van 2008–2016 was ze onderzoeks- en artistiek directeur van FORMER WEST, een project dat zij heeft geïnitieerd en heeft ontwikkeld als een internationaal collaboratief onderzoeks-, educatie-, publicatie- en tentoonstellingsproject. Dit project leidde tot de publicatie Former West: Art and the Contemporary After 1989 (mede geredigeerd door Simon Sheikh (BAK & MIT Press, 2016). Hlavajova heeft vele projecten bij BAK en andere organisaties opgezet en (mede-)georganiseerd, waaronder de reeks Propositions for Non-Fascist Living (2017–doorlopend), Future Vocabularies (2014–2017), New World Academy (met kunstenaar Jonas Staal, 2013–2016), en vele andere internationale onderzoeksprojecten. In 2011 organiseerde Hlavajova het Roma Paviljoen Call the Wintess voor de 54e Biënnale van Venetië, Venetië en in 2007 cureerde ze het Nederlandse paviljoen Citizens and Subjects voor de 52e Biënnale van Venetië, Venetië. In 2000 co-cureerde Hlavajova Manifesta 3 in Ljubljana, getiteld Borderline Syndrome: Energies of Defense. In aanvulling hierop is Hlavajova mede-oprichter (samen met Kathrin Rhomberg) van het netwerk tranzit, een stichting die uitwisseling en hedendaagse kunstpraktijken ondersteunt in Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Slowakije. Voorheen was ze een faculteitslid van het Center for Curatorial Studies, Bard College, New York (1998–2002) en directeur van het Soros Center for Contemporary Arts in Bratislava (1994–1999).
Dit debat kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan Walking the Line van Benjamin Vandewalle om 15:00 of 18:30. Het bezoekerscentrum van Sic Transit Gloria Mundi van Studio Dries Verhoeven op de Neude is dagelijks geopend van 14.00 – 22.00 uur.