Ga naar de inhoud
  • NL premiere

Postcolonial Spirits

Choy Ka Fai
Datum / Data
18 mei, 19 mei 2022
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht, Blauwe zaal
Duur
90 minuten
Taal
Engels, Nederlands en Bahasa Indonesia gesproken met Nederlandse en Engelse boventiteling
Land
Singapore / Duitsland
Prijs
€17,- / €14,-*
Editie
SPRING 2022

Een nieuwe kijk op de Indonesische volksdans Dolalak in liveverbinding met Surakarta

Singaporese kunstenaar Choy Ka Fai doet al lange tijd onderzoek naar sjamanistische dansen in Azië. Voor Postcolonial Spirits dook hij in het Indonesische dansritueel Dolalak. Deze dans heeft zich steeds aanpast aan de popcultuur. Zo werd de traditionele Javaanse dans in de jaren dertig vermengd met bewegingen van feestende koloniale Nederlandse soldaten en gezongen islamitische gedichten. Tegenwoordig wordt Dolalak veel door jonge vrouwelijke influencers via TikTok gedanst op de deuntjes van het Indonesische popgenre dangdut.

Geïnspireerd door het steeds veranderende Dolalak, bekijkt Choy Ka Fai culturele en historische rituelen door de lens van de technologie van nu. Op het podium in Utrecht staat danser Vincent Riebeek in live-verbinding met Dolalak danser Andri Kurniawan in Surakarta. Ze werken virtueel samen en proberen via het scherm een dans te maken voor onze wereld na corona. Een verrassende dansvoorstelling die tijd en ruimte overschrijdt.

“Dit werk maakt deel uit van een groter project van Choy Ka Fai, dat Cosmic Wonders heet – een prachtig kunstwerk. Het is een project waarin verbinding wordt gezocht met verschillende sjamanistische tradities wereldwijd, en het was niet gemakkelijk om te bepalen welke we als eerste aan ons publiek in Utrecht zouden laten zien. Uiteindelijk heb ik gekozen voor “Postcolonial Spirits”, niet alleen omdat het de verrassende Nederlandse invloed belicht op bepaalde Indonesische tradities, maar ook omdat Ka Fai het toneel deelt met Vincent Riebeek – een  goede bekende van SPRING.” – Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Delen

Maker

Choy Ka Fai

Beweging aan Beweging uit