Ga naar de inhoud

  OPEN EXPERT TALK: Performing Radical Economies

  Julian Hetzel, Denise Harleman, Marianna Takou
  Datum / Data
  16 mei 2022
  Locatie
  Het Huis Utrecht
  Duur
  90 minuten
  Taal
  Engels
  Land
  Nederland
  Prijs
  €0,-
  Thema's
  Context programme
  Editie
  SPRING 2022

  Verdiepend gesprek met festivalkunstenaar Julian Hetzel, Denise Harleman en Marianna Takou

  Dit jaar beleef je tijdens SPRING een prikkelend experiment met radicale economieën. Studio Julian Hetzels nieuwe project There Will Be Light hergebruikt zijn eigen culturele financiering als een basisinkomen dat gedurende een jaar aan één persoon wordt gegeven. Met andere woorden: iemand krijgt € 15.000. Iets voor niets. Met dit project als uitgangspunt openen we de discussie rond vermogensverdeling en universeel basisinkomen met Julian Hetzel, Denise Harleman van Collectief Kapitaal en Marianna Takou van Casco Art Institute, gemodereerd door Evelyn Wan, Universitair Docent Media, Arts and Society bij de vakgroep Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. We nodigen iedereen uit om mee te denken. Laten we de discussie openen. Laten we samenkomen, praten en denken.

  OPEN EXPERT TALKS zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival. De TALKS zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De TALKS zijn vrij en voor iedereen toegankelijk.

  There Will Be Light is van 12 t/m 19 mei elke dag geopend van 14:00 – 20:00 uur in het voormalig fietsendepot MENU (Kanaalweg 50, Utrecht) (gesloten op maandag 16 mei). De Grand Finale vindt plaats op zaterdag 20 mei om 20.00 uur. Lees verder

   

  OVER DE SPREKERS

  Julian Hetzel werkt als performancemaker, muzikant en beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelt werken op het snijvlak van theater, muziek en media met een politieke dimensie en een documentaire benadering. Hij is artistiek directeur van Studio Julian Hetzel, een Utrechtse organisatie die zijn artistieke werk realiseert en produceert. De creaties van Hetzel worden internationaal geproduceerd. Zijn werk is gepresenteerd in meer dan 20 landen over de hele wereld. In 2017 ontving Hetzel de VSCD-Mimeprijs voor The Automated Sniper (door Frascati producties en ism & heit). In 2019 maakte All Inclusive (van CAMPO en Ism & heit) deel uit van de officiële selectie van het Nederlands Theaterfestival. SELF van Julian Hetzel was de nationale inzending van Nederland op de Prague Quadrennial 2019. In augustus 2019 presenteerde Hetzel drie werken op de Biënnale del Teatro van Venetië. Julian Hetzel is associated artist bij Kunstencentrum CAMPO Gent (BE). Studio Julian Hetzel ontvangt sinds 2021 structurele financiering van Fonds Podiumkunsten (FPK) en de gemeente Utrecht.

  Collectief Kapitaal begon als een sociaal-financieel experiment rond financiële (on)zekerheid. Het project begon in de zomer van 2021, toen 100 mensen elk € 400 doneerden om daar gedurende acht maanden vijf andere mensen € 1000 van te kunnen geven. Aan de besteding van deze inkomsten zijn buiten de wettelijke kaders geen voorwaarden verbonden; het maakt niet uit welke keuzes worden gemaakt, het gaat om de mogelijkheid van keuzes. Door bij te houden hoe het experiment verloopt, probeert Collective Capital niet alleen de levensstandaard te verbeteren, maar wil het op termijn ook de opgedane kennis verbinden met de ‘systeemwereld’. Collectief Kapitaal is een onafhankelijk experiment, waarbij wordt samengewerkt met partners, waaronder: Gemeente Amsterdam, Tolhuistuin, Nibud, Protestantse Diaconie en Aanmelder.nl.

  Casco Art Institute is een gemeenschap dat zich een betere manier van samenleven voorstelt, door middel van kunst en commons. Marianna Takou is een onderzoeker en organisator uit Athene, Griekenland. Ze is momenteel gevestigd in Utrecht, waar ze werkt als producer, organisator en onderzoeker bij Casco Art Institute: Working for the Commons, een kunstplatform voor het verkennen van maatschappijkritische en zelfkritische collectieve kunstpraktijken en organisatorische experimenten. In 2013 maakte ze voor het eerst deel uit van het ecosysteem van Casco als vrijwilliger. Sinds 2019 werkt ze als onderdeel van het team aan verschillende aspecten van Casco's operaties en is ze lid van het Arts Collaboratory-netwerk.

  Dr. Evelyn Wan is Universitair Docent Media, Arts and Society bij de vakgroep Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ook deed ze postdoctoraal onderzoek aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society van Tilburg University. Ze studeerde cum laude af aan haar PhD-programma met haar proefschrift “Clocked!: Time and Biopower in the Age of Algorithms”, en ontving in 2019 een nationale dissertatieprijs van de Praemium Erasmianum Foundation in Nederland. Haar werk over de tijdelijkheid en politiek van digitale cultuur en algoritmisch bestuur is interdisciplinair van aard en strekt zich uit over media- en prestatiestudies, gender- en postkoloniale theorie, en juridisch en beleidsonderzoek. Haar papers zijn onder meer verschenen in International Journal of Communication, GPS: Global Performance Studies, Theatre Journal en International Journal of Performance Arts and Digital Media.

  Delen

  Maker

  Julian Hetzel

  Maker

  Denise Harleman

  Maker

  Marianna Takou

  Beweging aan Beweging uit