Waar eindigt de tastbare werkelijkheid en begint de grenzeloze wereld van onze verbeelding?
Binnen de installatie Lichtgang wordt er gespeeld met het fenomeen ‘nabeeld’. Stap binnen in een mini-cinema waar visuele waarneming centraal staat. Het is er zo donker dat het niet uitmaakt of je ogen open of gesloten zijn.
Beginnend met een canvas van pure duisternis, ontwaakt er uit deze schaduw een lichtcirkel, zorgvuldig getimed om het nabeeld een ongekende intensiteit en kleurrijkheid te geven. Je wordt uitgenodigd om recht in deze lichtcirkel te blijven kijken en je over te geven aan het kleurenspel dat ontstaat in de donkerte.
Wat is ‘werkelijkheid’? Is wat we zien en waarnemen wat er in werkelijkheid is, of wat wij er zelf van maken? Lichtgang is een hallucinerende ervaring, een abstracte film die zich voor een groot deel binnen in je eigen ogen afspeelt. In het raadselachtige spel tussen waarneming en realiteit, balanceert ons brein op de dunne lijn van interpretatie. Lichtgang onthult dit spanningsveld als een fascinerende dans van licht en schaduw, echt en ingebeeld, gezien en geïnterpreteerd. Laat je meevoeren op deze visuele reis die speelt met de grenzen van perceptie en werkelijkheid.
We gebruiken onze ogen als vensters naar de buitenwereld. Maar het beeld dat we waarnemen, wordt door ons brein voltooid. Dit proces start wanneer lichtstralen ons netvlies bereiken, waarna signalen naar het brein worden verzonden. Daar worden ze omgezet in beelden die we begrijpen en herkennen. Deze wonderlijke (re)constructie vindt grotendeels buiten ons bewustzijn plaats. Beelden komen bijvoorbeeld ondersteboven op je netvlies terecht, maar je ziet het rechtop dankzij de reconstructie van het beeld in je brein. En films, die bestaan uit 24 stilstaande beelden per seconde, worden door ons waargenomen als een naadloze, vloeiende beweging. Dit ‘bouwproces’ van onze perceptie blijft soms zelfs actief wanneer er niets meer te zien is.
Schweigman& en performancekunstenaar Johannes Bellinkx nemen je de komende jaren mee op een nomadische reis die neerstrijkt op festivals en locaties. En langs installaties die elk op hun eigen manier spelen met de waarneming. Lichtgang is de eerste halte. Reis de komende jaren mee langs de installaties en naar de eindbestemming Huis van de Zintuigen; wat een permanente ontmoetingsplek en expertisecentrum voor belichaamde waarneming wordt.
Wees ook welkom bij de PrikkelTalk waarin Boukje Schweigman dieper ingaat op het fenomeen prikkelverwerking, op zowel fysiologisch als sociaalmaatschappelijk niveau.
Awards
- Ton Lutz regieprijs, VSCD Mimeprijs (meerdere malen)