Ascension

Leon Rogissart & Paul Boereboom
 

Ascension is een VR-installatie van Paul Boereboom en Leon Rogissart waarin de grenzen van opera en de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken worden verlegd. Ascension is begonnen vanuit het concept van een floating tank: een zoutwaterbad waarin je geen zintuiglijke input krijgt, waardoor je geest tot rust kan komen. Je ervaart een gewichtloosheid die essentieel is om jezelf te leren kennen. Dit concept heeft zich vertaald naar een VR ervaring waarin Boereboom en Rogissart op zoek zijn gegaan naar een balans tussen het hart en het hoofd. Hoe bereik je die balans? Hoe gaan de twee met elkaar in interactie?

Met Ascension creëren de kunstenaars een ruimte om deze vragen te beantwoorden, een canvas te bieden waarop de bezoeker zelf mag reflecteren en associëren. Een plek waar we de verlangens van ons fysieke lichaam en de buitenwereld even mogen loslaten en niet meer hoeven te doen dan bestaan.

De VR-experience zorgt door middel van een delicate combinatie tussen beelden en operamuziek dat je loskomt van tijd en ruimte. Na afloop word je voorzichtig uit de kunstmatige wereld gehaald en teruggebracht naar de realiteit.

Biografie

Leon Rogissart is een Belgische theaterregisseur. Hij studeerde in 2021 af aan de regieopleiding van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Het theater is voor hem de ultieme plek om een collectieve ervaring te creëren waar intuïtie en resonantie op de voorgrond staan. Naast theater, zijn muziek en VR dan ook belangrijke pijlers in zijn werk. De combinatie van de drie geven hem de mogelijkheid de abstractie in de realiteit te ontrafelen en het begrip tijd te deconstrueren. In 2021 ontving Leon samen met zijn collega Paul Boereboom de award voor beste VR productie op het KABOOMFestival in Utrecht met het VR prototype Ascension.

Paul Boereboom is Nederlandse scenograaf, woonachtig in Amsterdam. Hij studeerde scenografie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na zelf lang op het toneel te hebben gestaan besloot Paul om niet meer met zijn lichaam, maar als ontwerper de ruimte (op het toneel) te bevragen. Zijn werkzaamheden omvatten theatervormgeving, installaties en kostuumontwerp, maar ook video-ontwerp en werk in virtual reality. In november 2021 heeft Paul het Harry Wich Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds gewonnen om zijn werk verder te ontwikkelen.

Concept en muziek: Leon Rogissart

Concept en beeld: Paul Boereboom

Sopraan: Marie van Luijk

Countertenor: Arturo Den Hartog

Technische productie: Dries Himpe

 

Data

23/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 18:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 21:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 60 minuten

Taal: language no problem

Toegankelijkheid: helaas niet rolstoeltoegankelijk. Pas op voor rook en strobolichten. 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout