Ga naar de inhoud
  • Neo-opera
  • VR installation

Ascension

Leon Rogissart, Paul Boereboom
Datum / Data
22 mei, 23 mei 2023
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht Blauwe Zaal
Duur
60 minuten
Taal
language no problem
Land
België, Nederland
Prijs
€17,50 / €14,50
Editie
SPRING 2023

Live opera in virtual reality waarbij je geest tot rust komt

Ascension is een VR-installatie van Paul Boereboom en Leon Rogissart waarin de grenzen van opera en de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken worden verlegd. Ascension is begonnen vanuit het concept van een floating tank: een zoutwaterbad waarin je geen zintuiglijke input krijgt, waardoor je geest tot rust kan komen. Je ervaart een gewichtloosheid die essentieel is om jezelf te leren kennen. Dit concept heeft zich vertaald naar een VR ervaring waarin Boereboom en Rogissart op zoek zijn gegaan naar een balans tussen het hart en het hoofd. Hoe bereik je die balans? Hoe gaan de twee met elkaar in interactie?

Met Ascension creëren de kunstenaars een ruimte om deze vragen te beantwoorden, een canvas te bieden waarop de bezoeker zelf mag reflecteren en associëren. Een plek waar we de verlangens van ons fysieke lichaam en de buitenwereld even mogen loslaten en niet meer hoeven te doen dan bestaan.

De VR-experience zorgt door middel van een delicate combinatie tussen beelden en operamuziek dat je loskomt van tijd en ruimte. Na afloop word je voorzichtig uit de kunstmatige wereld gehaald en teruggebracht naar de realiteit.

Delen

Maker

Leon Rogissart

Maker

Paul Boereboom

Beweging aan Beweging uit