Ga naar de inhoud
  • Dance
  • SPRING coproduction

Landing on Feathers

Aleksandra Lemm, Jija Sohn, Julia Reist
Datum / Data
22 mei, 23 mei 2023
Locatie
BAK
Duur
90 minuten
Taal
Engels
Land
Japan, Zuid-Korea, Nederland, Polen, Zwitserland, België
Prijs
€17,50 / €14,50
Editie
SPRING 2023

Humoristisch en nostalgisch verhaal over het begrip zorg en de cruciale rol die het speelt in het bouwen van connecties

Hoe zorgen wij voor elkaar? Wat doet zorgen met onszelf en onze relatie met degene waar we voor zorgen? Jija Sohn, Aleksandra Lemm, en Julia Reist zoeken antwoorden op deze vragen in Landing on Feathers.

In deze voorstelling delen zorgverleners en kunstenaars via dans hun blik op lichaamsgerichte zorgverlening. Zorg vormt relaties tussen individuen in een samenleving, als noodzakelijk onderdeel in het creëren van een gemeenschap. Landing on Feathers is een voorstelling over zorg voor degenen die het nodig hebben, en voor degenen die zorg geven. Landing on Feathers laat het publiek ervaren om met meer bewustzijn en aandacht te zorgen voor elkaar, zelfs bij vreemden.

De voorstelling is ontstaan uit een creatief onderzoek dat begon in 2021. Choreografen en performers Jija Sohn en Aleksandra Lemm en dramaturg Julia Reist gingen in gesprek met kunstenaar Elmer Kouwenberg, wiens lichaam 28 jaar geleden verlamd raakte in een auto-ongeluk. In de voorstelling delen de makers hun onderzoek met het publiek in een intieme setting. Dit doen ze samen met performer Nica Roses. 

Het publiek is getuige van de wisselwerking tussen de kunstenaar en zijn uit dansers bestaande zorgteam. Ze laten zien dat dans en de fysieke dimensie van het zorgen dicht bij elkaar kunnen liggen en erkennen dat (lichamelijke) beperkingen intrinsiek en onmisbaar onderdeel zijn van de interactie.

Het is een voorstelling over bewustzijn en aandachtigheid. Jija en haar medewerkers  brengen het begrip zorg uit de sfeer van marktwaarde terug naar het idee van het opbouwen van een relatie tussen mensen en het vormen van een gemeenschap. De makers nodigen je uit om te reflecteren op zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander. Jija Sohn gaat nog verder in op het onderwerk zorgverlening in de Topic Talk Performing Care

Francien van der Putt van de Theaterkrant over Landing on Feathers:
“Landing on Feathers
is een combinatie van humor en ernst, van een heel persoonlijk realisme met dramaturgische strategieën en een minimale vormgeving, die maken dat de paradoxen van een geëmancipeerd zelfbeeld in relatie tot intimiteit en zorg naar boven komen.”

Praktische info: in deze performance word je uitgenodigd om je schoenen uit te trekken en deel te nemen aan een kleine lichamelijke oefening. Je bent vrij om te kiezen of je hieraan mee wilt doen.

Landing on Feathers speelt zich af in BAK – Basis voor actuele kunst. In april en mei 2023 transformeert UPS (Ultradependent Public School) BAK in een schoolgebouw met aparte studieruimtes: een gymnasium, een copybar, een illegale bibliotheek, een cadeauzaal, een microkosmische ruimte en een cafetaria. Een reeks kunstwerken als leerobjecten bevindt zich hier en door de stad Utrecht, geactiveerd door een intensief publiek programma van trainingen. Symposia, rituelen, veldopnames, workshops, radioshows die de hele dag duren, lezingen, het delen van vaardigheden, bijeenkomsten, schoonheidssalons, bootleg-distro’s, straatfeesten en cook-offs zijn slechts enkele van de manieren waarop UPS de training vormgeeft. 

Neem voor of na de voorstelling even een kijkje! Lees hier meer. 

Delen

Maker

Jija Sohn

Maker

Aleksandra Lemm

Maker

Julia Reist

Beweging aan Beweging uit