Landing on Feathers

Jija Sohn, Aleksandra Lemm & Julia Reist
 

Hoe zorgen wij voor elkaar? Wat doet zorgen met onszelf en onze relatie met degene waar we voor zorgen? Jija Sohn, Aleksandra Lemm, en Julia Reist zoeken antwoorden op deze vragen in Landing on Feathers.

In deze voorstelling delen zorgverleners en kunstenaars via dans hun blik op lichaamsgerichte zorgverlening. Zorg vormt relaties tussen individuen in een samenleving, als noodzakelijk onderdeel in het creëren van een gemeenschap. Landing on Feathers is een voorstelling over zorg voor degenen die het nodig hebben, en voor degenen die zorg geven. Landing on Feathers laat het publiek ervaren om met meer bewustzijn en aandacht te zorgen voor elkaar, zelfs bij vreemden.

De voorstelling is ontstaan uit een creatief onderzoek dat begon in 2021. Choreografen en performers Jija Sohn en Aleksandra Lemm en dramaturg Julia Reist gingen in gesprek met kunstenaar Elmer Kouwenberg, wiens lichaam 28 jaar geleden verlamd raakte in een auto-ongeluk. In de voorstelling delen de makers hun onderzoek met het publiek in een intieme setting. Dit doen ze samen met performer Nica Roses. 

Het publiek is getuige van de wisselwerking tussen de kunstenaar en zijn uit dansers bestaande zorgteam. Ze laten zien dat dans en de fysieke dimensie van het zorgen dicht bij elkaar kunnen liggen en erkennen dat (lichamelijke) beperkingen intrinsiek en onmisbaar onderdeel zijn van de interactie.

Het is een voorstelling over bewustzijn en aandachtigheid. Jija en haar medewerkers  brengen het begrip zorg uit de sfeer van marktwaarde terug naar het idee van het opbouwen van een relatie tussen mensen en het vormen van een gemeenschap. De makers nodigen je uit om te reflecteren op zorg, nabijheid en onze verhouding tot de ander. Jija Sohn gaat nog verder in op het onderwerk zorgverlening in de Topic Talk Performing Care

Francien van der Putt van de Theaterkrant over Landing on Feathers:
“Landing on Feathers
is een combinatie van humor en ernst, van een heel persoonlijk realisme met dramaturgische strategieën en een minimale vormgeving, die maken dat de paradoxen van een geëmancipeerd zelfbeeld in relatie tot intimiteit en zorg naar boven komen.”

Praktische info: in deze performance word je uitgenodigd om je schoenen uit te trekken en deel te nemen aan een kleine lichamelijke oefening. Je bent vrij om te kiezen of je hieraan mee wilt doen.

Landing on Feathers speelt zich af in BAK - Basis voor actuele kunst. In april en mei 2023 transformeert UPS (Ultradependent Public School) BAK in een schoolgebouw met aparte studieruimtes: een gymnasium, een copybar, een illegale bibliotheek, een cadeauzaal, een microkosmische ruimte en een cafetaria. Een reeks kunstwerken als leerobjecten bevindt zich hier en door de stad Utrecht, geactiveerd door een intensief publiek programma van trainingen. Symposia, rituelen, veldopnames, workshops, radioshows die de hele dag duren, lezingen, het delen van vaardigheden, bijeenkomsten, schoonheidssalons, bootleg-distro’s, straatfeesten en cook-offs zijn slechts enkele van de manieren waarop UPS de training vormgeeft. 

Neem voor of na de voorstelling even een kijkje! Lees hier meer. 

Biografie

Jija Sohn (JPN/KOR) is een artiest wonende in Amsterdam. In 2015 studeerde Jija af van de School for New Dance Development in Amsterdam, en werd ze gekozen voor het Moving Forward Trajectory project wat nieuwe artiesten steunt. In 2017 kreeg ze de ‘3Package Deal’ by Amsterdams Fonds voor de Kunst. Van 2019 tot 2021 werd ze gesteund door DansBrabant en kreeg ze de mogelijkheid om haar artistiek proces te herdenken, en begon ze in haar werk meer elementen op te nemen over welzijn, zorg, en de volheid van het leven. Nadat ze haar artistieke wortels heeft herdacht en begon te werken met de principes van zorg, besliste ze ook om te gaan werken als zorgverlener. Deze bijbaan spiegelt hoe we zijn in het dagelijks leven en als artiesten – het vorms onze relaties met vrienden, familieleden, en met onszelf, door bepaalde systemen, overtuigingen, en culturele waarden.

https://www.jijasohn.com/

Concept: Jija Sohn, Alexandra Lemm and Julia Reist

Performance: Jija Sohn, Alexandra Lemm and Nica Roses

Direction: Jija Sohn

In Research with:Alexandra Lemm, Nica Roses and Elmer Kouwenberg

Dramaturgy: Julia Reist

Music composition: Abel Kroon

Scenography and physical advisor:Sebastian Belmar

 

Co-production

DansBrabant, SPRING Performing Arts Festival, Kaaitheater, VIERNULVIER, Be My Guest, De Brakke Grond, Theaterfestival Boulevard, ICK Dans Amsterdam/Space for Dance Art, Dansateliers, Festival CEMENT

 

Residency

De Brakke Grond, Kunstencentrum BUDA, WPZimmer, ICK Dans Amsterdam/Space for Dance Art, VIERNULVIER, Kaaistudio's

 

Photos used: Jija Sohn & Alex Heuvink

 

Data

23/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

24/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

BAK

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout