Screaming for Belarus

Jana Shostak
 

Precies een jaar na de Belarussische revolutie, in mei 2021, stond Jana Shostak voor het gebouw van de Europese Commissie in Warsaw. Ze schreeuwde een volle minuut. Dit was de eerste schreeuw voor Belarus van velen.

De openbare performance ging door in de dagen erna. Het was een herdenking voor degene die gemarteld en soms vermoord zijn door het Belarussische dictatorschap. Door het gebouw van de Europese Commissie te gebruiken, benadrukt Shostak het feit dat de Europese samenleving zich niet bewust was van de gewelddadige vervolgingen in Belarus.

Sinds de eerste publieke vertoning heeft de jonge Belarussische maker haar protest-performance voortgezet op verschillende locaties. Het afgelopen jaar bracht ze vooral aan de Pools-Oekraïense grens door, waar ze hielp bij de aankomst van vluchtelingen door verschillende artistieke strategieën in de openbare ruimte te gebruiken. Shostak gaat verder met haar ‘artivism’ terwijl ze vluchtelingen van de Russische inval steunt. Ze wil hiermee aandacht creëren voor de politieke situatie in Belarus en Oekraïne.

Screaming for Belarus zal in de Stadsschouwburg Utrecht klinken om het 3e jubileum te herdenken van de opstand van het Belarusissche volk tegen dictatorschap.

The Screaming for Belarus residentie wordt gesteund door het European Festivals Fund for Emerging Artists - EFFEA, mede gefinancierd door de Europese Unie. Deze voorstelling is een samenwerking met partnerfestivals Berliner Festspiele and Santarcangelo Festival.

Biografie

Jana Shostak is een Belarussische artiest en activist. Op het moment is ze werkende in Warsaw, Polen. Ze probeert op artistieke wijze aandacht te brengen naar politieke problemen. Eerder heeft ze de Critics Award van de Maria Dokowicz Competition for the Best Diploma Project of the University of the Arts Poznań gewonnen, en de Grand Prix van het Young Wolves festival. In 2015 zette ze een Pools Guinness Record neer. Ze heeft meegedaan aan meerere tentoonstellingen, waaronder Goodbye Ai Weiwei (2018), Attention!Border (2017) en Form resistance: Non-exhibition (2017). 

Een kort interview met Jana is te vinden op de site van de VPRO.

Concept: Jana Shostak

 

Data

25/05/2023 19:30

Prijs

gratis / free

Locatie

Stadsschouwburg Utrecht Festivalhart

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 15 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: helaas niet rolstoeltoegankelijk

 
 
 

SPRING passe-partout