Ga naar de inhoud
  • Performance
  • NL premiere

Screaming for Belarus

Jana Shostak
Datum / Data
25 mei 2023
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht Festivalhart
Duur
15 minuten
Taal
Engels
Land
Belarus
Prijs
gratis / free
Editie
SPRING 2023

Artistiek protest tegen politieke vervolging in Belarus

Precies een jaar na de Belarussische revolutie, in mei 2021, stond Jana Shostak voor het gebouw van de Europese Commissie in Warsaw. Ze schreeuwde een volle minuut. Dit was de eerste schreeuw voor Belarus van velen.

De openbare performance ging door in de dagen erna. Het was een herdenking voor degene die gemarteld en soms vermoord zijn door het Belarussische dictatorschap. Door het gebouw van de Europese Commissie te gebruiken, benadrukt Shostak het feit dat de Europese samenleving zich niet bewust was van de gewelddadige vervolgingen in Belarus.

Sinds de eerste publieke vertoning heeft de jonge Belarussische maker haar protest-performance voortgezet op verschillende locaties. Het afgelopen jaar bracht ze vooral aan de Pools-Oekraïense grens door, waar ze hielp bij de aankomst van vluchtelingen door verschillende artistieke strategieën in de openbare ruimte te gebruiken. Shostak gaat verder met haar ‘artivism’ terwijl ze vluchtelingen van de Russische inval steunt. Ze wil hiermee aandacht creëren voor de politieke situatie in Belarus en Oekraïne.

Screaming for Belarus zal in de Stadsschouwburg Utrecht klinken om het 3e jubileum te herdenken van de opstand van het Belarusissche volk tegen dictatorschap.

The Screaming for Belarus residentie wordt gesteund door het European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA, mede gefinancierd door de Europese Unie. Deze voorstelling is een samenwerking met partnerfestivals Berliner Festspiele and Santarcangelo Festival.

Delen

Maker

Jana Shostak

Beweging aan Beweging uit