De sterke aroma’s van een stomende pan soep op het fornuis, de snelle, scherpe geluiden van een mes dat pijlsnel een lente-uitje hakt, het gespetter van paddenstoelen die op hoog vuur dichtschroeien. Haribo Kimchi neemt ons mee naar een pojangmacha, een late-night snackbar die je overal tegenkomt in de straten van Zuid-Korea. Daar ontmoeten we een groepje dolende zielen: een YouTuber, een paling, een pad en een rijstkoker. Samen gaan we op een culinaire reis die ons laat kennismaken met voedsel als een vorm van taal, en wat die taal zegt over de manier waarop een samenleving is opgebouwd. In een reeks absurdistische, ontroerende anecdotes vertellen zij over de diaspora van de Kimchicultuur, het kannibalisme tijdens de hongersnood, de bijtende pijn van openlijk racisme en de diepe, umamirijke smaak van thuis.
Na de Hamartia Trilogy (2021), waarin Jaha Koo de diepgaande gevolgen van het imperialisme in Oost-Azië onderzocht, keert de Zuid-Koreaanse theatermaker en componist terug op SPRING met zijn nieuwste werk. In zijn typische eigen stijl, een mengeling van muziek, cutting-edge video en robots als performers, reflecteert de maker op culturele assimilatie en alle bijbehorende conflicten en paradoxen. In een uitzonderlijke performance die met al onze zintuigen speelt, verandert Jaha Koo de manier waarop we naar eten kijken voorgoed.
Aftertalk
Vrijdag 31 mei is er een nagesprek gemodereerd door Vincent Wijlhuizen.