If All Else Fails

Forced Entertainment
 

If All Else Fails is een productie van het bekende Britse theatercollectief Forced Entertainment. Direct na de Britse première komt het meest recente werk van Forced Entertainment naar SPRING. Het is een performance die het thema mislukking en de rol die dit speelt in ons leven onderzoekt. De voorstelling bestaat uit een reeks korte improvisatie sketches die variëren van komisch tot aangrijpend. De productie wordt uitgevoerd door Cathy Naden, een van de oprichters van Forced Entertainment, en danser en performer Seke Chimutengwende, die lang verbonden is geweest aan o.a. DV8 Physical Theatre. De performance is een dialoog van spraak en beweging, vragen en antwoorden, absurdisme en ironie.

Het publiek krijgt een reeks personages en scenario's te zien waarin geworsteld wordt met een of andere vorm van mislukking. De voorstelling wil onze perceptie van falen ter discussie stellen en onderzoeken hoe we van onze fouten kunnen leren en groeien. Het moedigt ons aan om falen te omarmen als een onvermijdelijk onderdeel van het leven en het te zien als een kans voor persoonlijke groei.

Door gebruik te maken van hun kenmerkende, unieke technieken op het kruispunt tussen storytelling en verbale improvisatie, is deze nieuwe productie zowel een eerbetoon aan de complexiteit van het menselijk bestaan als een ironisch commentaar op de vluchtigheid ervan.

"[If All Else Fails] kent een strakke vorm: op basis van een beperkt aantal zinnen variëren Chimutengwende en Naden eindeloos, steeds netjes één voor één, waarbij ze de betekenis van hun gedachten telkens wat verder oprekken en bevragen. Ieder statement wordt zo van alle kanten bekeken, in twijfel getrokken, omgekeerd en weer in ere hersteld." - Marijn Lems, NRC

"Naden en Chimutengwende passen hun zinnen telkens een beetje aan, in woorden, intonatie en ritme. Het is interesant om te horen hoe een zin met zo weinig verandering zo een andere betekenis kan krijgen." - Juliette Georges, Theaterkrant

Forced Entertainment is een theatergezelschap uit Sheffield, opgericht in 1984. De groep toert en presenteert de baanbrekende, provocerende voorstellingen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. Al bijna veertig jaar lang werkt de groep samen aan een unieke praktijk, waarin de conventies van het genre, het verhaal en het theater zelf worden verkend en vaak doorbroken, waarbij niet alleen invloed wordt uitgeoefend op drama, maar ook op dans, podiumkunst, muziekcultuur en populaire vormen als cabaret en stand-up. 

Het gezelschap Forced Entertainment, onder leiding van kunstenaar en schrijver Tim Etchells, bestaat uit ontwerper en performer Richard Lowdon en de performers Robin Arthur, Claire Marshall, Cathy Naden en Terry O'Connor. In de loop der jaren is dit kerngezelschap aangevuld met bijdragen van vele gastartiesten en performers.

https://www.forcedentertainment.com/

Seke Chimutengwende is een veelzijdig kunstenaar die werkt als choreograaf, performer, beweging regisseur en docent. Hij heeft samengewerkt met verschillende dansgezelschappen, zoals DV8 Physical Theatre, Lost Dog, Forced Entertainment en Sue MacLaine Company. Sinds 2006 verkent Seke volledig geïmproviseerde performances met behulp van beweging en tekst en heeft hij wereldwijd meer dan 70 solo-improvisaties uitgevoerd. Hij heeft ook samengewerkt met vele dansers, acteurs en muzikanten voor ensemble-improvisaties.

Met meer dan 40 jaar ervaring als acteur en performer is Tyrone Huggins een doorgewinterde professional. In 1979 was hij medeoprichter van Impact Theatre Co-operative, een experimenteel visueel theatergezelschap, en toerde in vijf jaar tijd nationaal en internationaal met dertien bedachte producties. Hij werkte ook met andere gerenommeerde gezelschappen zoals Temba, People Show, Hesitate & Demonstrate, Talawa, Paines Plough en Graeme Miller Company.

https://www.tyronehuggins.com/

Director: Tim Etchells

Devised and performed by Seke Chimutengwende & Cathy Naden

With input from Robin Arthur, Richard Lowdon, Claire Marshall and Terry O’Connor

Dramaturgy: Tyrone Huggins

Lighting Design: Jim Harrison

Design: Richard Lowdon

Production Management: Jim Harrison


If All Else Fails is a Forced Entertainment production. Co-produced by Cambridge Junction & Sheffield Theatres.

 

Photos: Hugo Glendinning

 

Data

21/05/2023 18:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 19:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Het Huis Utrecht Theaterzaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: rond de 80 minuten

Taal: Engels

Toegankelijkheid: 

Pas op: er zijn flitslichten en enkele korte luide momenten in de soundtrack.

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout