Ga naar de inhoud
  • Light installation

SNN #2: Light/Space/Prop

Chris Salter, Alexandre Saunier
Datum / Data
17 mei, 18 mei 2023
Locatie
Stadsschouwburg Utrecht Zocherterras
Duur
ongeveer 15 minuten per loop. De installatie zal steeds een uur te zien zijn. 
Taal
language no problem
Land
Canada
Prijs
gratis / free
Thema's
Opening night
Editie
SPRING 2023

Een interactieve en dynamische installatie met licht en beweging als creatieve elementen

SNN #2: Light/Space/Prop is een interactieve en dynamische kunstinstallatie ontworpen door kunstenaar en Professor of Computation Arts Chris Salter en bedoelt om in de openbare ruimte te worden getoond. Ze is geïnspireerd op de “Light Prop for the Electric Stage”, die in de jaren 1920 door de Bauhaus-kunstenaar Lazslo Moholy-Nagy werd gecreëerd.

De installatie bestaat uit een toren met vijf bewegende lichten. Aan deze lampen zijn zogenaamde lenticulaire lenzen bevestigd, die de beelden die zij op de muren projecteren vervormen. De lampen bewegen zodanig dat de beelden met verschillende snelheden en ritmes over de muren schuiven. De getoonde beelden worden aangestuurd door spiking neural networks (SNN's), die op grote schaal in de ruimte worden geprojecteerd. SNN’s zijn een soort kunstmatige neurale netwerken die zijn geïnspireerd door de manier waarop neuronen in de hersenen werken. Gegevens worden doorgegeven in de vorm van “spikes” of pulsen, vergelijkbaar met de manier waarop neuronen in de hersenen communiceren.

Het doel van de installatie is het creëren van een nieuw soort omgeving waarin beweging en licht als creatieve elementen zijn geïntegreerd. Het gebruik van SNN's creëert een steeds veranderende en bijna contemplatieve omgeving die de waarneming van ruimte en tijd door de kijker vertraagt. De installatie kan gezien worden als een bijgewerkte versie van Moholy-Nagy's visie op een nieuw “geëlektrificeerd bewegend beeld” en toont de mogelijkheden om met behulp van technologie interactieve en meeslepende openbare kunst te creëren.

SNN#2 is een meeslepende licht- en geluidservaring en een eerbetoon aan technologie in dienst van de kunst. De lichtinstallatie staat op het plein voor de Stadsschouwburg Utrecht en is twee avonden gratis te zien.

De installatie is het werk van Festival Fellow Chris Salter en Alexandre Saunier. 

Delen

Maker

Chris Salter

Maker

Alexandre Saunier

Beweging aan Beweging uit