alaa minawi is een Nederlands-Libanees-Palestijnse kunstenaar die werkt tussen beeldende kunst en podiumkunsten. Na het succes van zijn performance That breath we hold… in 2021 is alaa nu terug met een nieuwe voorstelling genaamd 2048 - identity in dissolution.
“In een huis dat niet zijn huis is, in een straat die niet de zijne is”, nodigt alaa zijn publiek uit, zonder daar te zijn. Een klein, intiem publiek wordt meegenomen op een reis van vragen over henzelf, hun jeugd, familie en identiteit. Zo zijn ze niet alleen toeschouwers, maar een cruciaal en onmisbaar onderdeel van de voorstelling. Samen met zijn publiek bespreekt alaa maatschappelijk geweld dat resulteert in de uitsluiting van bepaalde leden van de samenleving, door onder andere de afwezigheid van een identiteitskaart.
2048 is de naam van het artistiek onderzoek van alaa rond het begrip erbij horen en alles wat daaruit voortvloeit. Dit onderzoek manifesteert zich in de vorm van performatieve installaties, allemaal onder dezelfde titel; 2048, maar de ondertitel verandert. 2048 - identity in dissolution is de vierde performatieve installatie en gaat over de notie van de zichtbaarheid en onzichtbaarheid om ons heen van degenen die hun identiteit moeten verschuilen. Deze voorstelling begon als een onderzoek naar de gevolgen van het onvermogen van Libanese moeders om hun kinderen het staatsburgerschap te verlenen..
Tijdens het festival Beyond the Black Box van De Brakke Grond in januari 2023 ging 2048 - identity in dissolution in Nederlandse première. De internationale première vond plaats op 15 januari 2023 in Beiroet (Libanon). Op woensdag 24 mei wordt deze Arabische versie van de voorstelling ook op SPRING gespeeld.
Disclaimers:
1- In deze voorstelling wordt WhatsApp gebruikt. Je dient jouw eigen WhatsApp nummer op jouw telefoon geïnstalleerd te hebben. Er wordt een WhatsApp groep gemaakt met het publiek (10-12 personen). Jouw telefoonnummer wordt deel van die WhatsApp groep. Een deel van de media die je in deze groep stuurt wordt in de voorstelling gebruikt. De locatie zal de dag van de voorstelling in de WhatsApp groep bekend worden gemaakt.
2- Tijdens de voorstelling wordt soms de flitser van de telefoon gebruikt.
3- De voorstelling begint buiten.
4- De voorstelling vraagt bekendheid met WhatsApp. Het is niet mogelijk om mee te doen zonder je eigen WhatsApp nummer. Zorg dat je telefoon goed opgeladen is!
Biografie
alaa minawi, een Nederlands-Libanees-Palestijnse kunstenaar gevestigd in Amsterdam, begon zijn carrière als lichtontwerper en scenograaf. Daarna richtte hij zich op het maken van zijn eigen installaties en performances. Sinds 2016 verkent alaa de mogelijkheden van het samenvoegen van installatie en podiumkunsten. Hij probeert het publiek in zijn werk te betrekken, niet alleen als actieve deelnemers, maar eerder als een integraal elements in de structuur van de voorstelling. Daarvoor verkleint alaa de rol van de uitvoerder en benadrukt de aanwezigheid van de toeschouwer. Onderwerpen als erbij horen, aanwezigheid, afwezigheid, arab-futurisme, oorlogen, trauma’s en heling zijn aangeraakt in zijn werk. alaa is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is tevens opgeleid aan de Royal Academy of Dramatic Arts London (RADA) om lichtontwerpers op te leiden. Hij is docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Sandberg Instituut en oprichter en programmadirecteur van de Beirut Summer School for Theater & Performance.
Maker: alaa minawi
Assistant Director: Georges Abboud
Second Assistant Director: Fatimah Mroue
Artistic Advisor: Petra Serhal
Lights & Scenography: alaa minawi
Text: alaa minawi
English text Consultant: Marijn Lems
Poster Designer: Georges Torbey
Photographer Poster: Chiara Ferilli
Food Stylist for Poster: Hisham Assad
Video Documentation & Teaser Videos: Bachar Khattar
Photographer: Chiara Ferilli
PR Media & Communication in Lebanon: Monnot Theater
Production Coordinator: Walid Saliba
Assistant Production Brakke Grond: Christie Bitar
Assistant Production Utrecht Spring: Maria Khachadorian
Special thanks:
Sanaa Al Yafi, Katerina Batawski, Rakan Mayassi, Marielelsie Youssef Ad, Nedjma Hadj Ben, Omar Daou, Cobie De Vos, Milone Reigman, Fine Line production.
Sponsors:
Amsterdam Funds For the Arts (AFKA)
Supporters: Monnot Theater, Bayt Em Nazih, T- marbouta
Art Residencies in the research phase (2020 - 2022):
Het Huis Utrecht , Hemmana House for Artists (Sponsored by Cultural Resource), Halaqat, Fanak Fund.
Photos used: Chiara Ferilli
Data
21/05/2023 16:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
21/05/2023 20:30
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
22/05/2023 17:30
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
22/05/2023 21:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
23/05/2023 18:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
23/05/2023 21:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
24/05/2023 18:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
24/05/2023 21:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
25/05/2023 18:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
25/05/2023 21:00
tickets
uitverkocht
geannuleerd
Wachtlijst
Prijs
€17,50 / €14,50
Locatie
-
Editie
SPRING 2023
Info
Duur: 90 minuten
Taal: Engels / 1 dag Arabisch (wo 24 mei)
Toegankelijkheid: helaas niet rolstoeltoegankelijk.
De voorstellingen op woensdag 24 mei zijn in het Arabisch.
Locatie wordt op de dag van de voorstelling via Whatsapp gedeeld.
Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.