Ga naar de inhoud

  SACRIFICE – A mini festival

  Erna Ómarsdóttir, Valdimar Jóhannsson, Iceland Dance Company
  Land
  IS
  Editie
  SPRING 2017

  SACRIFICE is een avondvullend spektakel, een vierluik vol beeldende kunst, popmuziek, theater en dans.

  Bezoekers van SACRIFICE op zaterdag 27 mei kunnen na de voorstelling gratis naar SPRING & Nordic Delight Festival presenteren… Closing Party ft. Milkywhale – live & FM Belfast DJ-set (IS)


  In samenwerking met Matthew Barney (US), Ragnar Kjartansson (IS), Gabríela Friðriksdóttir (IS), Margrét Bjarnadóttir (IS) & Bryce David Dessner (US)

  SACRIFICE is een avondvullend spektakel, een vierluik vol beeldende kunst, popmuziek, theater en dans.

  God mag dan misschien al lang dood zijn, ‘geloof’ is springlevend. We willen geloven. Geloven in geld en gerechtigheid, in de natie en vooruitgang, in Johan Cruyff en Donald Trump, in Facebook en Google, in algoritmes maar ook in kunst en creativiteit. Het bracht Erna Ómarsdóttir en haar partner Valdimar Jóhannsson ertoe om de relatie tussen kunst en religie te verkennen. De uitkomst: beiden hebben rituelen nodig. Ómarsdóttir en Jóhannsson vroegen drie vooraanstaande beeldend kunstenaars, Matthew Barney, Ragnar Kjartansson en Gabriela Fridriksdóttir om samen met hen drie rituelen vorm te geven, bedoeld voor alle geloven en etnische achtergronden. Zij werden ondersteund door o.a. muzikant en componist Bryce Dessner (The National), zangeres Sofia Jernberg, choreograaf Margrét Bjarnadóttir en scenograaf Signe Becker.


  ONDERDELEN: 

  No Tomorrow – Ragnar Kjartansson, Margrét Bjarnadóttir & Bryce David Dessner

  Ragnar Kjartansson en Margrét Bjarnadóttir omschrijven het ritueel als “een choreografie van ruimtelijke muziek”. No Tomorrow is een performance over opgroeien en de muziek die daar onderdeel van uitmaakt. Verwacht acht danseressen van Iceland Dance Company, veel akoestische gitaren en uit het hart gegrepen muzikale arrangementen van Bryce David Dessner.


  Union of the North – Matthew Barney, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson

  De vermaarde Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney geeft samen met Erna Ómarsdóttir en Valdimar Jóhannsson een nieuwe kijk op één van de oudste rituelen ter wereld: het huwelijk. Union of the North is deels film en deels live performance met als belangrijkste componenten choreografie, reality TV, muziek, split-screens en een gigantische opblaasbare donut.


  Shrine / Dies Irae – Gabríela Friðriksdóttir, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson

  We worden volwassen, gaan trouwen, we sterven en worden begraven. Shrine / Dies Irae is een zorgvuldig ritueel dat zich afspeelt in een creatieve werkplaats waar performers zich concentreren op het leggen van contact met het hiernamaals. Shrine is een voorstelling over de voortdurende loop en cyclus van het leven, met video-installatie Dies Irae als visueel bepalend element.


  The Market – Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson

  De foyer van Stadsschouwburg Utrecht als marktplein. Utrechters met verschillende achtergronden en van alle rangen en standen zetten hun kraam op om hun overtuigingen, levensfilosofieën, normen, waarden en bijpassende waren aan te prijzen. Daarnaast vinden er interventies en optredens plaats door de performers van SACRIFICE. Dit alles eindigt met een ‘big bang’.

  Delen

  Maker

  Erna Ómarsdóttir

  Maker

  Valdimar Jóhannsson

  Maker

  Iceland Dance Company

  Beweging aan Beweging uit