Ga naar de inhoud
  • Maker

Taoufiq Izeddiou – company Anania

Taoufiq Izeddiou ontdekte zijn passie voor hedendaagse dans in zijn geboorteland Marrakech, waar zijn opleiding wat hij zelf omschrijft als “wild” was. Hij kwam voor het eerst op de internationale choreografische scène in 1997 toen hij Bernardo Montet ontmoette, directeur van het Centre chorégraphique national de Tours, met wie hij acht jaar samenwerkte. In 2000 zette de revival van Suzanne Buirge’s solo Danse Nord hem op de choreografische kaart.

Naast zijn carrière als danser creëerde Taoufiq Izeddiou zijn eerste choreografie in 1999. Het succes van het groepsstuk Fina K’enti in Arabische gemeenschappen bracht hem er in 2003 toe Anania op te richten, het eerste gezelschap voor hedendaagse dans in Marokko.

In 2005 richtte hij het On marche dansfestival in Marrakech op, het eerste in zijn soort in het land. De afgelopen vijftien jaar heeft het festival een dertigtal voorstellingen uit de hele wereld georganiseerd, die een podium boden aan gevestigde internationale choreografen en aanstormende jonge artiesten.

Om zijn kennis en vaardigheden door te geven, zette hij in 2003 de eerste hedendaagse dansopleiding op, waar verschillende dansers van het Anania-gezelschap inmiddels zijn afgestudeerd. In 2007 behaalde hij zijn staatsdiploma in hedendaagse dans in Frankrijk. In 2019 lanceerde hij een nieuwe professionele opleiding in Marrakech: Nafass (Le Souffle).

Taoufiq Izeddiou’s choreografieën zijn uitgevoerd op een aantal van de meest prestigieuze hedendaagse dansevenementen en -locaties, waaronder Danse Afrique Danse, Montpellier Danse, Charleroi Danse, de Rencontres Chorégraphiques internationales de Seine-St-Denis, de CND in Parijs, het Marseille Festival, Tanzquartier in Wenen, HAU in Berlijn en TransAmériques in Canada.

In 2019 werd Taoufiq Izeddiou benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres.

Taoufiq IZEDDIOU is geassocieerd kunstenaar van VIADANSE – onder leiding van Fattoumi-Lamoureux – Centre Chorégraphique National de Bourgogne Franche-Comté in Belfort, in het kader van het programma ondersteund door het Franse Ministerie van Cultuur en Communicatie. (Driejarige vereniging 2023 tot 2025).

https://www.izeddiou.com

Fotocredits: Agnès Mellon

Delen

Beweging aan Beweging uit