Ga naar de inhoud

SPRING is duurzaam

SPRING presenteert makers die gedreven worden door actuele en maatschappelijke ontwikkelingen en daarop reflecteren met artistiek werk. Hier past een festivalorganisatie bij die zich bewust is van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om duurzaam te opereren.

Sinds de start van het festival in 2013 voert SPRING een actief duurzaamheidsbeleid. In 2018 en 2019 kreeg SPRING als eerste indoorfestival de Greener Event Award in ontvangst. Momenteel doen we een nulmeting via de methodologie van Julie’s Bicycle. Op basis daarvan ontwikkelen we ons duurzaamheidsbeleid verder. Ontwikkelingen in de sector op gebied van duurzaamheid houden wij nauwlettend in de gaten en passen wij toe waar dit kan en voor SPRING relevant is.

Bij elke keuze die we maken, kijken we of het duurzamer kan. De speerpunten in het duurzaamheidsbeleid van SPRING liggen op verblijf, vervoer, transport en het intensiveren van samenwerkingen met partners op dit vlak. Onze promotiematerialen zijn duurzaam en van organische materialen gemaakt. Voor aankleding van de locaties en city dressing kiezen we zoveel mogelijk voor materiaal dat meerdere jaren en voor verschillende SPRING activiteiten kan worden gebruikt. Voor inhuur van materialen schakelen we bij voorkeur lokale leveranciers in. Voor aanschaf van materialen voor voorstellingen geven we materialen graag een tweede leven. Inhuren of lenen heeft de voorkeur. We hebben geen geprinte tickets, programmaboekjes en flyers per voorstelling.

Onze internationale gasten verplaatsten zich per fiets door Utrecht. Daarnaast slapen zij ‘groen’  in Hotel Mitland (Green Key Gold). We kopen al jaren geen petflessen meer in voor water, maar geven festivalmedewerkers en bezoekende artiesten een hervulbaar flesje. De crewmaaltijden zijn vegetarisch.

We vragen gezelschappen en medewerkers met de trein te reizen in plaats van met het vliegtuig, mits de treinreis binnen 6-7 uur gemaakt kan worden. We vragen bezoekende gezelschappen en makers ook naar duurzame maatregelen die zij nemen. Ook stemmen we niet-Europese programmering af met collega-festivals in Europa. We presenteren geen voorstellingen waarbij makers alleen voor SPRING lang moeten vliegen, maar werken samen met andere Europese festivals in dezelfde periode met een soortgelijk profiel als SPRING.

SPRING deelt kennis en ervaring met festivals en evenementen en regelmatig ook met onze bezoekers.

Beweging aan Beweging uit