Ga naar de inhoud
  • Nieuws

Post van Grzegorz #2

18.02.2022

Een maandelijkse blog van Grzegorz Reske, de nieuwe artistiek directeur van SPRING

Een maandelijkse blog van Grzegorz Reske, de nieuwe artistiek directeur van SPRING

In mijn leven herhaalt zich steeds een bepaald scenario. Vaak als ik aan een nieuwe kennis vertel dat ik voor een festival werk, hoor ik: “Wat cool! En wat doe je de rest van het jaar?”

Tuurlijk, als je er van de buitenkant tegenaan kijkt, is een festival inderdaad dat bombastische moment één keer per jaar (een week, of twee, of drie) waarop het aanwezig is in de stad. Maar het vraagt nogal wat werk om die tijdelijke uitbarsting van voorstellingen te kunnen presenteren. Een deel van dat werk is zichtbaar, maar vaker zie je er nooit iets van. De voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren, en nadat het laatste decorstuk van het podium is gehaald en de allerlaatste lampen zijn gedoofd, gaat het werk achter de schermen door. Het kernteam van SPRING werkt het hele jaar door. We doen productiewerk, zorgen voor de logistiek en de technische ondersteuning, we stellen het programma samen en verzorgen de communicatie daarvan.

SPRING is nooit een winkelcentrum geweest waar we kant-en-klare producties in de etalage zetten. Het is een festival dat makers niet alleen presenteert, maar ze ten eerste vooral ondersteunt. We scheppen samen de beste condities voor hun werk zodat het werk de meest fundamentele vragen stelt over de tijd waarin we leven, en het beste resoneert met de dialoog die in de lokale gemeenschappen om ons heen wordt gevoerd.

Dat is ook de reden waarom nieuw werk dat we tijdens het festival willen laten zien, vaak in gesprek met ons tot stand komt, en waarom we samen met de makers optrekken. Zo ook in 2022. Een aantal werken die tijdens SPRING in première gaan zijn nog in de maak. Sommigen ergens ver weg in de studio van de maker. Maar anderen hier heel dichtbij, in de Utrechtse gemeenschap. En die werken hebben vaak directe input nodig van de Utrechtse samenleving.

Voordat de uiteindelijke foto van het Dronude Utrecht Project kan worden tentoongesteld, creëert Tom Durden een tijdelijke gemeenschap van vrijwillige fotomodellen om zijn groepsportret te maken. En voordat Julian Hetzel zijn installatie ‘There Will Be Light’ kan opbouwen, worden tientallen mensen in de stad benaderd om deel te nemen aan dit sociale experiment dat tijdens alle festivaldagen plaats zal vinden. Een ander project waarvoor al een groot, Utrecht-breed onderzoek is gestart is ‘The Village’ van Stichting Nieuwe Helden. Het gezelschap is hier in het najaar 2021 in samenwerking met SPRING mee gestart. Samen met buurthuizen en bibliotheken brengt Nieuwe Helden de stad en haar huidige groeiontwikkeling in kaart. In hun zoektocht naar de belangrijkste verhalen hebben ze verschillende inwoners van de stad gesproken. Tijdens SPRING kun je straks op een audiotour door de stad gaan waarin bewoners je van het ene Utrechtse verhaal naar het andere meenemen.

De drie voorstellingen laten je, als je dat wil, niet alleen publiek zijn, maar ook deelnemer. Ze zijn allemaal rondom ons ontstaan, en de ontwikkeling ervan zijn al lang begonnen voordat straks de eerste festivalvlaggen in de stad verschijnen. Ze zijn te zien naast heel veel andere voorstellingen die nu worden gemaakt of al op tournee zijn in Nederland, Europa of de wereld.

We hebben een vol programma voor je in petto, dat je uitnodigt de Utrechtse gemeenschap te vieren, en samen te bespreken wat we kunnen doen om een betere samenleving te creëren, en van de wereld een betere plek te maken.

Foto door Anna van Kooij

Delen

Beweging aan Beweging uit