Ga naar de inhoud
  • Nieuws

Kijk nu onze trailer!

29.04.2019

“Betoverende dansvoorstellingen en documentaire theaterstukken, ironische humanoids en vaardige bondagekunstenaars, Griekse traditionele dans en Indonesische noise komen samen in een theatrale reis rond de wereld en naar Utrecht.”

Video

Deze editie gaat over robots en mensen, over culturele identiteiten en wereldwijde verbanden, over de mensen en de stad. Betoverende dansvoorstellingen en documentaire theaterstukken, ironische humanoids en vaardige bondagekunstenaars, Griekse traditionele dans en Indonesische noise komen samen in een theatrale reis rond de wereld en naar Utrecht. We steken Uncanny Valleys over en passeren Pleasant Islands en doen een breed scala aan genres en kunstvormen aan.

“Betoverende dansvoorstellingen en documentaire theaterstukken, ironische humanoids en vaardige bondagekunstenaars, Griekse traditionele dans en Indonesische noise komen samen in een theatrale reis rond de wereld en naar Utrecht.”

Rode draad in het programma is werk dat zich bezighoudt met nieuwe technologie, High Tech: Performing Technology, met daarin verbazingwekkende voorstellingen en installaties van Rimini Protokoll (Uncanny Valley), Dries Verhoeven (Happiness), Jeroen van Loon (Ephemeral Data) en vele anderen. Maar wie zijn wij als mens in het licht van die technologie die we zo enthousiast omarmen? Je kunt tenslotte niet over technologie nadenken zonder ook over de mensheid na te denken en je kunt niet reflecteren op de mensheid en daarbij voorbijgaan aan ons gebruik van technologie.

Daarom presenteren we op SPRING niet alleen technologie, we vertonen ook menselijkheid in de programmalijn Super Human: Performing Humanity. De Franse choreograaf Boris Charmatz viert de vaardigheden en vele gestalten van het menselijk lichaam (en geest) in zijn voorstelling 10000 gestures, een levende database van 10.000 bewegingen. De Griekse choreograaf Tzeni Argyriou (ANΩNYMO) laat zien hoe traditionele dans voor de opkomst van social media, een rol kan spelen in het creeren van een gemeenschap. Naomi Velissariou duikt in de door social media gedomineerde popcultuur.

Dat brengt ons bij de vraag naar waar wij vandaan komen en wat bepalend is in de vorming van onze culturele identiteit. De programmalijn Global Affairs: Performing Politics neemt ons mee de wereld over, bijvoorbeeld naar Iran, Taiwan, Nauru of Kameroen.

SPRING neemt opnieuw bezit van de stad met installaties en voorstellingen van o.a. Lawrence Malstaf (Polygon), Zora Snake (Transfrontalier), Jeroen van Loon (Ephemeral Data) en Andrea Božic & Julia Willms (PoroCity). We spelen in het Stadskantoor, Hoog Catharijne, op de Neude en in de theaters van de stad.

Natuurlijk zijn al deze lijnen ook vervlochten met elkaar. En ze worden aangevuld met een congres rond Performing Robots (georganiseerd door onze partner, Universiteit Utrecht), met de SPRING Academy, met gesprekken en discussies, met feestelijke bijeenkomsten en lunch en diner in ons festivalhart: cafe Mevr. Dudok in de Stadsschouwburg Utrecht.

” We steken Uncanny Valleys over en passeren Pleasant Islands en doen een breed scala aan genres en kunst vormen aan.”

De titel van de openingsvoorstelling is het programma, Attractor, van twee gerenommeerde Australische gezelschappen, Dancenorth en Lucy Guerin Inc. We hopen ook jou te inspireren, te komen kijken naar SOMETHING (out of nothing) – de nieuwe voorstelling van Kris Verdonck en ICK. Je ziet ons All Around (de titel van de afsluitende voorstelling van Mette Ingvartsen). We nodigen je uit om met ons mee op reis te gaan, de kunst en de wereld ontdekken.

Delen

Beweging aan Beweging uit