Ga naar de inhoud
  • Nieuws

Grzegorz Reske nieuwe artistiek directeur van SPRING

29.05.2021

Hij start vanaf 1 juni als opvolger van Rainer Hofmann.

Grzegorz Reske wordt de nieuwe artistiek directeur van SPRING. Hij start vanaf 1 juni. Reske (Lublin, 1980) is werkzaam in de podiumkunsten als curator, producent en dramaturg en woonde en werkte de afgelopen jaren in Warschau. Gedurende zijn loopbaan was hij actief betrokken bij verschillende lokale en internationale projecten waarin de ontwikkeling van de onafhankelijke podiumkunsten centraal staat.

De Raad van Toezicht van SPRING is verheugd om Reske aan te kunnen kondigen als opvolger van Rainer Hofmann die bijna tien jaar verbonden was aan de festivalorganisatie. Reske wordt directeur-bestuurder naast Jeltsje In der Rieden, de zakelijke directeur van SPRING.

Tanja Mlaker, voorzitter van de Raad van Toezicht van SPRING over de aanstelling van Grzegorz Reske: ‘Met de benoeming van Reske begint SPRING aan een nieuwe fase. De Raad van Toezicht is ervan overtuigd dat hij met zijn brede kennis en netwerk de positie van SPRING als een springlevend en geëngageerd internationaal festival zal versterken en verdiepen. Het fundament dat Rainer Hofmann heeft gebouwd is een stevige basis voor de toekomst, terwijl de huidige tijd ook veel nieuwe vragen en uitdagingen met zich meebrengt.’

Reske is vereerd met de benoeming. ‘SPRING is al jaren een belangrijk ijkpunt voor mij in mijn werk als curator. Het is een blauwdruk voor een culturele instelling die telkens opnieuw op het scherpst van de snede uitvindt wat kunst kan doen in een samenleving. SPRING is een fijnzinnig organisme, het resultaat van een scherp observeren van de behoeften en verwachtingen van het publiek, verschillende gemeenschappen en makers. SPRING biedt hen wederzijds vruchtbare ontmoetingen. Om nu als artistiek leider van SPRING aan de slag te gaan is een van de meest opwindende professionele uitdagingen in de hedendaagse podiumkunst die ik me kan voorstellen.’

Over Grzegorz Reske

Van 2013 tot en met 2017 was Grzegorz Reske samen met Marta Keil verantwoordelijk voor een vernieuwd concept voor het Konfrontacje Teatralne Festival in Lublin. In de jaren dat zij het festival cureerden werd het ingebed in een educatie- en onderzoeksprogramma dat het hele jaar door de ontwikkeling van jonge makers ondersteunde. Dit mentorschap en de ondersteuning bij de productie en de internationalisering van het werk van jonge makers zorgden ervoor dat het festival is uitgegroeid tot een van de meest geprezen en invloedrijkste podiumkunstevenementen in de regio.

Daarnaast werkte Reske ook samen met Kalisz Theatre Meetings (2015-2017) waar hij een nieuw model festival introduceerde dat zich richt op nieuwe vormen van podiumkunst. Hij was tevens adviseur internationale projecten bij Powszechny Theatre in Warschau en  programma-adviseur bij het East European Performing Arts Platform – een organisatie voor onafhankelijke podiumkunst in Centraal- en Oost-Europa.

Na vijf jaar als curator bij Konfrontacje Teatralne zette Reske zijn samenwerking met Marta Keil voort als curatorsduo ResKeil. Samen zijn zij actief in talloze culturele projecten. Sinds 2018 geven Keil en Reske samen met vier andere kunstenaars leiding aan InSzPer – Performing Arts Institute – ter ondersteuning van de ontwikkeling van de onafhankelijke kunst in Warschau, en om de internationale kant van het werk van InSzPer te stroomlijnen. InSzPer werkt onder meer mee aan het Moving Borders project waarin ook SPRING partner is. In 2017 werd Reske lid van het bestuur van IETM – het internationale netwerk voor hedendaagse podiumkunst in Brussel.

Lees de uitgebreide biografie van Grzegorz hier.

Fotocredit: © Marta Keil

Delen

Beweging aan Beweging uit