Ga naar de inhoud
  • Nieuws

Persbericht: SPRING FESTIVAL 2024 STELT EIGENTIJDSE VRAGEN MET EIGENTIJDSE KUNST

22.03.2024

Volledige programma SPRING festival 2024 bekend – kaartverkoop start 4 april

  • Wereldpremières van Leandro Souza, Ainhoa Hernández Escudero, Turkowski & Nowacka, Andrea Bozic & Julia Willms
  • Nederlandse Premières van o.a. Ontroerend Goed, Kate McIntosh, Jaha Koo, There will be film, Agrupación Señor Serrano, Choy Ka Fai, Mette Ingvartsen
  • Een aantal voorstellingen gratis te zien in de openbare ruimte: The Syncopators, SPRING into the blue

De twaalfde editie van SPRING Performing Arts Festival met de titel “The crowd is full of faces” vindt plaats in Utrecht van 23 mei tot en met 1 juni 2024. Tien dagen lang zijn de theaters en straten van de stad het toneel voor theatermakers, choreografen en interdisciplinaire kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het SPRING programma zit vol onverwachte artistieke perspectieven die zich verhouden tot de meest urgente zaken van dit moment. Bijna 30 verschillende producties, van meer dan 60 kunstenaars, op 10 locaties door de stad, verwelkomen een publiek van velen:  een publiek dat samenkomt, samen kijkt, en samen nadenkt over de wereld om ons heen. 

OPENINGSAVOND

Het festival gaat van start op donderdag 23 mei in de Stadsschouwburg Utrecht met een bijzonder programma van twee sterke vrouwelijke makers: Marta Górnicka brengt voor MOTHERS A SONG FOR WARTIME een koor bij elkaar van Oekraïense, Belarussische en Poolse vrouwen: moeders en dochters. Een krachtige, muzikale performance is het resultaat, waarmee wordt gereflecteerd op hoe de Russische imperialistische agressie hun levens heeft beïnvloed.

Eerder op de avond presenteert Mette Ingvartsen de Nederlandse première van haar meest recente werk: in de solo RUSH, gemaakt voor Manon Santkin, vriendin en haar vaste samenwerkingspartner, heractiveert Ingvartsen hoogtepunten uit eerdere werken. Samen zoeken ze naar nieuwe betekenissen en contexten, en reflecteren ze op twintig jaar optreden op podia over de wereld.

MOTHERS A SONG FOR WARTIME – Marta Górnicka. Foto door Bartek Warzecha

TECHNOLOGIE, CULTUREEL BEWUSTZIJN, EN HEALING

In de 10 dagen die volgen zijn er een veelheid aan makers, disciplines en kunstvormen te zien, die een even grote veelheid aan maatschappelijke en persoonlijke thema’s onderzoeken.

Het bekroonde Agrupación Señor Serrano uit Barcelona schakelt in Una Isla de hulp in van AI om een betere wereld te creëren. Wat denk je dat de levensverbeterende technologie zal doen? Ons helpen om eindelijk een “utopisch paradijs” te verwezenlijken? Of besluit AI dat wijzelf het grootste obstakel zijn?

Terugkerende kunstenaar Jaha Koo uit Korea presenteert Haribo Kimchi, een voorstelling waarin hij ons via verschillende absurde en ontroerende anekdotes meeneemt op een culinaire reis, waarbij we eetcultuur verkennen als een vorm van taal die de structuur van een samenleving onthult.

Hmadcha is de nieuwe voorstelling van Taoufiq Izeddiou, één van de belangrijkste Marokkaanse choreografen van dit moment. Tijdens de onzekere tijd van de pandemie verzamelde deze kunstenaar uit Marrakech een groep dansers om zich heen. Net als in de oude tradities van de soefibroederschap gaan ze op zoek naar ritmes en melodieën om hun angst op een extatische manier weg te dansen en op een rituele manier uit de crisis te herrijzen.

INDONESISCHE PERSPECTIEVEN

Het koloniale verleden staat centraal in meerdere producties tijdens SPRING, maar er zijn er twee die specifiek Indonesische verhalen optekenen. In The Indonesian Dialogues zoeken makers uit Nederland, Zwitserland en Indonesië met een postkoloniale familiegeschiedenis antwoorden op vragen rondom kolonialisme, culturele en persoonlijke vooroordelen: hoe blijft onze geschiedenis ons heden beïnvloeden? Wie kan er eigenlijk echt iets zeggen over het verleden? Wiens stem wordt gehoord?

In collection of vertelt het Poolse duo Turkowski & Nowacka een verhaal over wereldordes en kleine dorpen aan de andere kant van de wereld aan de hand van een doos familiefoto’s uit Amsterdam.

The Indonesian Dialogues – There will be film. Foto door Sven Peetoom

SPRING COPRODUCTIONS

Dit jaar is SPRING weer coproducent van een groot aantal producties. Naast de hierboven beschreven MOTHERS A SONG FOR WARTIME, RUSH, Una Isla, Haribo Kimchi en collection of is ook de voorstelling Kono Atari No Dokoka mede mogelijk gemaakt door SPRING. In dit humoristische en ontroerende werk van Michikazu Matsune en Martine Pisani worden Pisani’s vroege choreografische werken getraceerd en opnieuw geïnterpreteerd door Theo Kooijman – haar levenspartner en performer van haar werk – evenals door Matsune zelf.

Nog twee coproducties van SPRING zijn van DAS Graduate School alumni: jonge, getalenteerde internationale makers die Nederland hun thuis noemen. Leandro Souza (uit São Paulo, Brazilië) presenteert de wereldpremière van zijn afstudeerwerk en Ainhoa Hernández Escudero (uit Madrid, Spanje) de opvolger van haar afstudeerwerk, ook een wereldpremière op het festival.

Musa Insistente – Leandro Souza. Foto door Thomas Lenden

SPRING ACADEMY

Net als in de afgelopen jaren is er weer een SPRING Academy voor kunstenaars, studenten en anderen uit Nederland en buitenland. Meer dan 200 studenten zullen tijdens het festival in Utrecht verblijven, naar de voorstellingen gaan, en deelnemen aan workshops en gesprekken met de makers van het festival. De Long Table Talks en Topic Talks over thema’s als oorlog, klimaat en dekolonisatie zijn, naast reading groups met makers van het festival, ook voor de gewone SPRING bezoeker gratis bij te wonen.

Topic Talk - SPRING ACADEMY. Foto door Daan Jeurens.

TOEGANKELIJKHEID

In 2024 is er een pilot met de stichtingen Theater met Tolk en Komt het Zien! om een gedeelte van het programma d.m.v. audiodescriptie of gebarentolk toegankelijk te maken voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking.

Kaartprijzen bij SPRING zijn bewust laag, inclusief voordelige dagtickets en passe-partouts, om zo ook toegankelijk te zijn voor mensen met een kleiner budget. Om die drempel dit jaar verder te verlagen bepaalt het publiek bij de installatie Lichtgang van Boukje Schweigman voor het eerst zelf de prijs van het ticket, via het zogeheten pay-what-you-want principe. Daarnaast zijn de voorstellingen The Syncopators en SPRING into the blue gratis te zien op verschillende plekken in de openbare ruimte.

Het hele programma is te vinden op www.springutrecht.nl. Kaarten zijn uitsluitend via de website van SPRING te koop vanaf donderdag 4 april. Bekijk hier de trailer van het festival:

Delen

Beweging aan Beweging uit