Ga naar de inhoud
  • Nieuws

SPRING 2024 | 23 mei t/m 1 juni | Eerste drie podiumkunstenaars bekend

31.01.2024

Drie sterke vrouwelijke makers, bekend bij het SPRING publiek, presenteren in het openingsweekend hun nieuwste werk.

Op 23 mei gaat de twaalfde editie van SPRING Performing Arts Festival van start in Utrecht. Tien dagen lang zijn de theaters en straten van de stad het toneel voor theatermakers uit binnen- en buitenland. Het SPRING programma zit vol onverwachte artistieke perspectieven die zich verhouden tot de meest urgente zaken van het moment. In aanloop naar de start van de kaartverkoop op 4 april licht SPRING een tipje van de sluier op met de eerste zeven namen van makers die naar Utrecht afreizen.

Openingsweekend: Marta Górnicka, Mette Ingvartsen en Ingrid Berger Myhre

Drie sterke vrouwelijke makers, bekend bij het SPRING publiek, presenteren in het openingsweekend hun nieuwste werk. Marta Górnicka zorgt met MOTHERS – A SONG FOR WARTIME voor een ontroerende kick-off van het festival op donderdag 23 mei. De in Berlijn gevestigde Poolse regisseur brengt hiervoor een koor bij elkaar van Oekraïense, Belarussische en Poolse vrouwen: moeders en dochters. Een krachtige, muzikale performance is het resultaat, waarmee wordt gereflecteerd op hoe de Russische imperialistische agressie hun levens heeft beïnvloed. Deze voorstelling is later dit jaar ook te zien op grote internationale festivals als Zürcher Theater Spektakel en Festival d’Avignon.

De Berliner Zeitung schreef over deze voorstelling: “Deze avond is een koorvertelling vanuit de kracht van het individu, die vertelt over donker geweld en landt in heldere menselijkheid.”

Eerder op de avond presenteert Mette Ingvartsen de Nederlandse première van haar meest recente werk: de SPRING coprodutie Rush, een solo gemaakt voor Manon Santkin, vriendin en haar vaste samenwerkingspartner, heractiveert Ingvartsen hoogtepunten uit eerdere werken. Samen zoeken ze naar nieuwe betekenissen en contexten, en reflecteren ze op twintig jaar optreden op podia over de wereld.

Later in het weekend is ook Spelling Spectacle van Ingrid Berger Myhre te zien. Tijdens SPRING 2023 moest die als één van de openingsvoorstellingen last minute worden geannuleerd wegens een geblesseerde danser. Nu is de dansvoorstelling alsnog te zien voor het Utrechtse publiek: drie dansers zoeken op innemende en grappige wijze naar de valkuilen in logica in onze verbale én non-verbale communicatie.

Beeld: Bea Borgers

Delen

Beweging aan Beweging uit