Ga naar de inhoud
  • Nieuws

Persbericht: SPRING 2025 ZEGT HET HARDOP: “WE ARE EXHAUSTED.“

08.04.2025

Volledige programma SPRING bekend – kaartverkoop van start

Van 22 tot en met 31 mei vindt in Utrecht de dertiende editie van SPRING Performing Arts Festival plaats met het thema WE ARE EXHAUSTED. Politiek en sociaal, in de natuur, online of in het lichaam, de uitputting is op veel vlakken voelbaar. Gedurende tien dagen biedt SPRING het podium aan theater- en dansvoorstellingen, kunstinstallaties en gesprekken die reflecteren op de wereld en het publiek uitnodigen om samen op te laden. Het festival presenteert meer dan 30 voorstellingen van meer dan 100 performers, kunstenaars, choreografen, en regisseurs uit binnen- en buitenland, verspreid over 13 locaties in de stad.

  • Wereldpremières van Amparo González Sola, Katja Heitmann, ashleyho + domeniknaue, Ira Brand, David Bergé, alaa minawi, Beppie Blankert (hernieuwd werk), Ely Daou, en Guiot Duermeijer & Wouter van Veldhoven.
  • Een groot aantal Nederlandse premières; het merendeel van het programma is voor het eerst in Nederland te zien.
  • Theater- en dansvoorstellingen en installaties in theaters, op bijzondere locaties en in de openbare ruimte van Utrecht.

Met het thema OVERHEARD/OVERSEEN dat SPRING de komende vier jaar als overkoepelend thema hanteert, creëert het festival een podium voor perspectieven die vaak buiten de mainstream vallen, zoals o.a. post- en neokolonialisme, klimaatproblematiek, of de stemmen en lichamen van minderheden. Het festivalthema van 2025 is WE ARE EXHAUSTED. In het festival statement schrijft artistiek directeur Grzegorz Reske:

“Waarom zouden we het niet hardop zeggen? Het is moeilijk om jezelf niet kwijt te raken in een wereld waar alles steeds sneller gaat en er zoveel politieke en sociale onrust is. Maar hoe machteloos we ons ook voelen, verandering hebben we zelf in de hand.

Laten we kunst ontdekken die ons uitdaagt om na te denken, woorden vindt voor de bedreigingen van vandaag en beelden voor de mogelijkheden van morgen. Kunst die ons verenigt, ons helpt verschillen en de complexiteit van onze realiteit te begrijpen en te omarmen. Laten we opladen en de energie en kracht vinden om samen morgen vorm te geven.”

UITPUTTING ALS THEMA

Uitputting van de aarde is een duidelijk thema in meerdere voorstellingen tijdens SPRING zoals Hot Walk van Keren Levi, UIRAPURU van Marcelo Evelin/Demolition Incorporada, of Wasted Land van Ntando Cele. In die laatste, de openingsvoorstelling van het festival in de Stadsschouwburg Utrecht, verkent Cele de valkuilen van duurzaamheid en de greenwashing van het Globale Noorden. Ze legt een verband tussen klimaatverandering en kolonialisme. Kunnen we ons een wereld voorstellen waarin samenlevingen solidair zijn met alle mensen en de aarde in plaats van die te onderdrukken?

Cele werd in 2024 genomineerd voor een Theo d’Or voor haar rol in de SPRING coproductie SPAfrica, en won samen met Utrechtse maker Julian Hetzel de Regieprijs voor dezelfde productie.

Ook Hetzel is in 2025 weer te zien tijdens SPRING. Zijn nieuwe werk Three Times Left is Right refereert aan een ander soort uitputting: de polarisatie in de samenleving. De voorstelling verbeeldt een onalledaags familieportret dat fungeert als een vergrootglas voor onze samenleving. Kunnen we onder één dak leven met mensen die totaal anders denken dan wij?

Als een bijna letterlijke vertaling van het festivalthema onderzoekt de soloproductie fatigue van Viktor Szeri de grenzen van het menselijk lichaam en onze zintuiglijke waarneming. Het biedt een hypnotiserende reflectie op de burn-out van de danser, de samenleving en de wereld om ons heen. De voorstelling speelt in poppodium EKKO en wordt gevolgd door een clubnacht die de sfeer van de voorstelling doorzet.

Het thema uitputting is in verschillende vormen in meer producties te herkennen. Tegelijkertijd zoeken andere makers met hun werk naar manieren om op te laden of te helen. Zoals het speciale voorprogramma Slow TV Cinema, waarin 24 films van 24 makers uit 3 verschillende landen achter elkaar worden vertoond in een slaapfeest-cinema setting, of de geluidsoase Into the dirt van Dimitri de Perrot in de Pop Up Store op Utrecht Centraal.

VAN BEGINNENDE MAKERS TOT GEVESTIGDE NAMEN

In het kader van talentontwikkeling coproduceert SPRING voor het programma van 2025 10 producties van (inter)nationale makers. Zo presenteert Su WenChi bijvoorbeeld de VR-ervaring Sensing Dark Matter, die de grenzen van onze perceptie verkent en de deur opent naar een wereld waarin donkere materie waarneembaar wordt. Hiervoor werkte zij samen met de meest vooraanstaande natuurkundelaboratoria.

last portrait van ashleyho + domeniknaue is een performance in een installatie, ergens tussen een tuin, een ziekenhuis, en een begraafplaats. Omringd door een archief van persoonlijke documenten, verzameld door de jaren heen, zoeken ze hun weg door het landschap van verlies.

Ook Ira Brand’s RUNNER is door SPRING gecoproduceerd. Het speelt zich gelijktijdig af in het theater en op de straten van Utrecht. Brand onderzoekt de uitputting van het lichaam, zowel fysiek als sociaal-politiek. Waarom waarderen we mensen wanneer ze zichzelf tot het uiterste drijven?

Naast opkomende makers, komen ook meer gevestigde internationale makers naar Utrecht: Zoals Marina Otero met Kill Me, de grensverleggende Ivo Dimchev met METCH, en het Berlijnse collectief Gob Squad. In hun interactieve voorstelling Is Anybody Home? creëert het gezelschap een live film, die de grenzen onderzoekt van theater, privacy en de relatie tussen degene die kijkt en degene die bekeken wordt.

UTRECHT OP HET PODIUM

De voorstelling Teenage Songbook of Love and Sex van Ásrún Magnúsdóttir en Alexander Roberts is een muzikale voorstelling met jongeren uit Reykjavik. Samen met lokaal talent en aangevuld met teksten en songs van jonge Utrechters, resulteert dit in een eenmalige, unieke uitvoering op het grote podium van de Stadsschouwburg Utrecht.

Naast de theaters en Utrecht Centraal, zijn er meer installaties en voorstellingen op ongebruikelijke locaties en in de openbare ruimte, zoals de Bibliotheek Neude, restaurant LE:EN, Janskerkhof, Domplein, en voor het eerst in TivoliVredenburg met een afsluitingsconcert door de punkband SIKSA, wat gratis toegankelijk is.

SPRING ACADEMY & TOEGANKELIJKHEID

Net als in de afgelopen jaren is er weer een SPRING Academy voor studenten en iedereen die geïnteresseerd is in een verdiepende ervaring. Meer dan 200 academisten verblijven tijdens het festival in Utrecht, gaan naar de voorstellingen, en nemen deel aan workshops en gesprekken met de makers van het festival. De Topic Talks over thema’s als diversiteit in leeftijd op het podium, ge(de)koloniseerde lichamen, of over dromen mogelijk maken in uitdagende systemen zijn, naast reading groups met makers van het festival, ook toegankelijk voor regulier festivalpubliek.

Kaartprijzen bij SPRING zijn bewust laag, inclusief voordelige dagtickets en passe-partouts. Het pay-what-you-want systeem, waarbij de bezoekers zelf de prijs van het ticket bepalen, is dit jaar uitgebreid; meerdere installaties en voorstellingen hanteren dit systeem. Het contextprogramma is grotendeels gratis toegankelijk.

Tickets zijn vanaf 3 april om 12:00 te koop via springutrecht.nl.

Delen

Beweging aan Beweging uit