Ga naar de inhoud
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

The Village Utrecht

Nieuwe Helden
Datum / Data
21 mei 2022
Locatie
Startpunt Stadsschouwburg Utrecht, Festivalhart
Duur
ongeveer 120 minuten (duur van één fietsroute)
Taal
Engels
Land
Nederland
Prijs
€17,- / €14,-*
Editie
SPRING 2022

Ga met een interactieve app op fietstocht door een snel veranderende stad

Utrecht groeit. Heel hard. Het hardst van heel Nederland. In de komende 18 jaar moeten we ruimte maken voor nog eens 95.000 nieuwe Utrechters. In The Village Utrecht ben je als bezoeker de hoofdrolspeler in jouw eigen documentaire over de snelst groeiende stad van Nederland. Met je koptelefoon op spring je op de fiets en neemt een interactieve app je vanuit het centrum op sleeptouw naar drie cruciale knooppunten die de komende jaren enorm gaan veranderen: de stations Lunetten, Leidsche Rijn en Overvecht en de stadsdelen daaromheen. Welke gevolgen hebben de veranderingen eigenlijk voor de stad en haar inwoners? Mogen wij nog meebepalen hoe de stad gaat veranderen? Is er nog ruimte voor mij in die nieuwe stad? Mag ik hier zijn?

Voor The Village Utrecht dook kunstcollectief Nieuwe Helden vol overgave in Utrecht en al haar wijken. Meer dan een jaar lang spraken ze met experts en buren, oude en nieuwe bewoners, gasten, grondbezitters en ongedocumenteerden over verstedelijking, identiteit, bezit, democratie en menselijkheid. Nieuwe Helden nodigt je uit om te verdwalen in de stad en via verschillende routes kennis te maken met Utrechters en hun stad.

Let op: voor The Village Utrecht heb je een fiets, een smartphone met internet en koptelefoon of oortjes nodig. The Village vraagt enige handigheid in de omgang met een smartphone en fietsen op navigatie door een drukke stad.

“The Village is een format waarmee gezelschap Nieuwe Helden een uniek beeld schetst van de stad. Het waardevolle aan hun werk is dat ze geen statement maken of oordeel vellen over hun onderzoeksobject. Ze vertellen het verhaal van de stad vanuit de verhalen die vanuit de lokale gemeenschap zijn aangedragen en presenteren dat aan een bredere groep publiek. “The Village” houdt de gemeenschap een spiegel voor. Eentje die we zelf hebben gemaakt, voor onszelf. Hiermee kunnen we onze maatschappij samen een stukje beter maken.” – Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Delen

Maker

Nieuwe Helden

Beweging aan Beweging uit