SPRING Topic Talk: What Technology Wants

 

Theater is niet alleen een spiegel van het heden, het verbeeldt ook mogelijke toekomsten en biedt aanleidingen om te reflecteren op grote thema’s. In de Installatie Memory Lapse zien we hoe feilbare ouderwetse bandrecorders een poging doen het verleden te conserveren. In Quand 3 zien we hoe performers een choreografie volgen, gebaseerd op werk van Beckett. Één performer deelt de fysieke ruimte met het publiek, de anderen bevinden zich elders. Hun verplaatsingen worden met behulp van technologie, real time, in de ruimte weergegeven. Wie of wat bepaalt hier de loop der dingen en heeft handelingsvermogen? De overleden schrijver? De performers? De technologie? De makers? Of toch het publiek? Technologie volgt niet alleen het menselijke handelen, het stuurt het ook. Daar moeten we het eens goed over hebben. Caspar Nieuwenhuis, directeur HKU en katalysator internationalisering bij LIKEMINDS, modereert een gesprek over relaties tussen samenleven, technologie en de toekomst.

Te gast zijn o.a. Stefan Roolvink, Marijke Hessels en Jorrit Thijn. Stefan is onderzoeker en werkt sinds 2021 bij het Rathenau Instituut. Op dit moment onderzoekt hij de opkomende metaverse en de maatschappelijke risico's en mogelijkheden die met deze nieuwe technologie gepaard gaan. Marijke werkt als tech dramaturg bij Ulrike Quade Company. Ze werkt onder andere aan verschillende onderzoeken over (poppen)theater en robotica en daarnaast heeft ze een serie expert meetings onder de naam Future Stages opgezet. Jorrit is creatief schrijver, speculatief ontwerper en boswachter zonder bos. Hij schrijft en ontwerpt voor interactie, toneel, geo based audio ervaringen, installaties en korte verhalen. Hij doceert Interactive Narratives aan de afstudeerrichtingen Writing for performance en Interactive performance design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. 

SPRING Topic Talks zijn verdiepende gesprekken over thema’s van SPRING: actuele thema’s die er toe doen. De moderator gaat in gesprek met kunstenaars uit het festival en interessante gastsprekers. De Talks zijn er voor de nieuwsgierige luisteraar, de kritische kenner, de student en de professional. Ze zijn goed te combineren met voorstellingsbezoek, maar ook los bij te wonen. De Talks zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Reserveren wordt aangemoedigd.

Stefan Roolvink Caspar Nieuwenhuis
Stefan Roolvink en Caspar Nieuwenhuis

 
Marijke Hessels

SPRING Topic Talk: What Technology Wants is mede mogelijk gemaakt door Likeminds. 

 

Data

28/10/2022 20:00

Prijs

Gratis toegang / free entrance

Locatie

Hekmanfoyer, Stadsschouwburg Utrecht

Editie

SPRING in Autumn 2022 

Info

Gratis toegankelijk, graag wel reserveren.

Engels gesproken.

 

TICKETS

 
 
 

SPRING passe-partout