Ga naar de inhoud
  • SPRING coproduction
  • NL premiere

SOUTHWIND

Mark Požlep, Maxime Barthou, Davis Freeman
Datum / Data
19 mei, 20 mei 2022
Locatie
Theater Kikker, Grote Zaal
Duur
120 minuten
Taal
Film Engels gesproken met Engelse en Nederlandse boventiteling. Performance Engels gesproken met Nederlandse boventiteling.
Land
Frankrijk / Slovenië
Prijs
€17,- / €14,-*
Editie
SPRING 2022

Documentairefilm en voorstelling over het Amerikaanse leven rond de Mississippi

Een zelfgemaakte stoomboot, de 3.730 kilometer lange Mississippi-rivier en twee Europese kunstenaars in het hart van de Verenigde Staten. In een documentairefilm nemen Maxime Berthou en Mark Požlep ons mee op de drie maanden durende reis die ze in 2019 op de beroemde rivier maakten. We zien de mensen die ze ontmoetten en de wreedheid van het dagelijks leven in de steden langs de Mississippi. Gemeenschappen die vernietigd zijn door armoede, slechte gezondheid veroorzaakt door giftige industriële vervuiling en racisme. Maar we zien ook de kracht van mensen die proberen hun leven zinvol te maken.

De film wordt aangevuld met een reactie op de film in een live performance door de Amerikaanse acteur Davis Freeman. Onder het genot van een fles Moonshine, reageert Freeman op de observaties van Požlep en Berthou op de Verenigde Staten en keert de blik om: “You came to expose us, now it's our turn to expose you!”

“Deze twee jonge makers hebben iets ontwikkeld wat ik ‘de dramaturgie van een vriendschap’ noem. Hun verhalen beginnen steevast als een ‘jongensavontuur’ – ze doen of maken iets bijzonders. Waarom zouden ze niet eens de hele Mississippirivier afvaren? Dit avontuur mondt uit in een veel serieuzer onderzoek. Southwind brengt de hedendaagse Amerikaanse samenleving in kaart. Voorbij de mooie plaatjes in tijdschriften en op websites kijken ze het leven in Amerika vandaag recht in de ogen.” – Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING

Podcast SOUTHWIND (Engels)
 

Delen

Maker

Mark Požlep

Maker

Maxime Barthou

Maker

Davis Freeman

Beweging aan Beweging uit