SPAfrica

Julian Hetzel & Ntando Cele
 

"Het is theatermaker en kunstenaar Julian Hetzel wéér gelukt: na 90 hersenkrakende minuten sta je tijdens SPRING Performing Arts Festival buiten met een knoop in je maag en een brein vol morele en artistieke dilemma's" - ★★★★☆ in De Volkskrant

SPAfrica is "een terechte oproep tot kritische dialoog in plaats van hol ‘bondgenootschap’" met een "uitermate geestig begin" - NRC

Met SPAfrica duikt Julian Hetzel in de duistere politiek van water en onderzoekt hij de complexe verstrengeling van ethiek en economie. Met water als conflict materiaal, laat de performer zien hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. De solovoorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele en muzikant Frank Wienk, combineert theater, muziek en video. Dit zorgt voor een hybride ervaring, die de relaties blootlegt tussen een product en de sociale strijd in het land waar het vandaan komt, tussen consumptie en ongelijkheid.

SPAfrica bekritiseert het winnen van natuurlijk materiaal en waardecreatie met water als model. In reactie op de absurditeit van het particuliere bezit van zoetwaterbronnen, ondanks het mensenrecht op schoon drinkwater, stelt Hetzel de problematische mechanismen van empathie ter discussie. SPAfrica biedt een duurzaam luxeproduct - drinkwater uit sub-Sahara dat naar Europa wordt geëxporteerd - als tegenstrijdig maar duurzaam alternatief voor de vermarkting van water door multinationals als Nestlé, Unilever en Coca-Cola. SPAfrica is 's werelds eerste 'empathiedrank'.

Naast provocerend zijn Hetzels voorstellingen ook poëtisch, ontroerend en humoristisch. Met een strakke beeldtaal brengt hij complexe morele, sociale en politieke dilemma’s dicht bij het publiek. Julian Hetzel studeerde 10 jaar geleden samen met Ntando Cele aan DAS Theatre. Hij heeft zich met zijn studio gevestigd in Utrecht, zij ontwikkelt haar projecten in Zwitserland. Het zijn twee individuën die zich beiden in hun werk  richten op een kritische benadering van hun eigen gemeenschap: kunstenaars die ons voortdurend proberen uit onze comfortzone te duwen.

SPAfrica is, net als eerdere producties van Studio Julian Hetzel, een coproductie met SPRING. Sinds de samenwerking in 2014 met Julian Hetzel startte, zijn meerdere significante producties van zijn hand op gepresenteerd op SPRING. Ook dit jaar werkt Julian weer nauw samen met SPRING: zo doet hij samen met mede-maker Ntando Cele mee aan de Topic Talk between provocation and invitation

Biografie

Julian Hetzel is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt in performance, muziek en beeldende kunst. Hij verkent het snijvlak van deze disciplines met een politieke en documentaire benadering. Hetzel is artistiek leider van Studio Julian Hetzel, gevestigd in Utrecht, dat zijn werk internationaal produceert en realiseert. Hij heeft zijn werk in meer dan 20 landen wereldwijd gepresenteerd en is erkend met prijzen zoals de VSCD-Mimeprijs in 2017 voor The Automated Sniper (door Frascati producties en Ism & Heit). In 2019 was SELF van Julian Hetzel de nationale inzending van Nederland voor de Quadriënnale van Praag. Hij is associated artist bij Kunstcentrum CAMPO Gent (BE) en ontvangt sinds 2021 structurele financiering van Fonds Podiumkunsten (FPK) en de Gemeente Utrecht.

http://julian-hetzel.com/

http://julian-hetzel.com/

https://www.instagram.com/studiojulianhetzel/

https://www.facebook.com/julianhetzelstudio

Ntando Cele is geboren in Zuid-Afrika maar woont nu in Bern, Zwitserland. Ze heeft acteren gestudeerd in Durban en heeft gestudeerd aan DasArts in Amsterdam. Haar werk verkent de grenzen tussen fysiek theater, video, concert en performance. Ze combineert muziek, tekst en video om haar eigen identiteit op het podium te creëeren. 

https://ntandocele.com/

https://www.instagram.com/ntandocu/

Concept: Julian Hetzel and Ntando Cele

Direction: Julian Hetzel

Performance: Ntando Cele

Dramaturgy: Miguel Angel Melgares

Artistic advisor: Sodja Lotker, Khanyisile Mbongwa

Music & composition: Frank Wienk

Light design: Nico de Rooij

Technical coordination: Cesco van der Zwaag, Martijn van Nunen

Technicians: Bea Verbeek, Simon Kelaita

Technical solutions: Merijn Versnel, Guido Bevers

Production coordinator: Marieke van den Bosch

Production Cape Town: Luca Evans

Galerist Cape Town: Mpilo Ngcukana

Production assistant: Jana Riese

Assistant costume designer: Merel van Erpers Roijaards

Mask artist: Carly Heathcote

Make-up artist: Julia Markow

Prop maker: Saskia Hartog

Video Documentation: Reynold Reynolds, Bongeka Ngcobo

Photography: Alexandra Masmanidi

 

Special thanks to the local hosts of the artist talk.

 

Produced by Studio Julian Hetzel, co-produced by Schauspiel Leipzig (DE), CAMPO Gent (BE), Theatre Vidy-Lausanne (CH), SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL), Auawirleben Festival, Bern (CH). 

With the support of: Performing Arts Fund (NL), City of Utrecht (NL), Fonds21 (NL), Vriendenloterij Fund (NL), Prins Bernhard Culture Fund (NL), Fentener van Vlissingen Fonds (NL), Onassis AiR Athens (GR), 16 on Lerotholi Gallery (ZA).

 

Data

21/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

22/05/2023 20:30 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

23/05/2023 20:00 tickets uitverkocht geannuleerd Wachtlijst

Prijs

€17,50 / €14,50

Locatie

Theater Kikker Grote Zaal

Editie

SPRING 2023 

Info

Duur: 90 minuten

Taal: Engels met Nederlandse boventiteling

Toegankelijkheid:

Pas op: potentieel hard geluid en fel licht

Naast losse tickets heeft SPRING ook passe-partouts voor het hele festival en dagpassen voor vr 19, za 20, zo 21, vr 26, en za 27 mei.

 
 
 

SPRING passe-partout